Združitve AML in MGLC ne bo

Arhitekturni muzej Ljubljana bo postal javni zavod nacionalnega pomena, usoda Mednarodnega grafičnega likovnega centra pa zaenkrat ostaja še odprta, je pojasnila ministrica Majda Širca ob podpisu pisma o nameri nezdružitve.

Objavljeno
19. oktober 2009 17.38
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Ministrica za kulturo Majda Širca in ljubljanski župan Zoran Janković sta podpisala pismo o nameri, iz katerega izhaja, da združitve Arhitekturnega muzeja Ljubljana (AML) in Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC) ne bo. Ministrstvo bo AML preneslo na nacionalno raven, usoda MGLC pa zaenkrat ostaja še odprta, je pojasnila Širca.

AML bo tako postal javni zavod nacionalnega pomena, njegova ustanoviteljica pa bo država. Ta ga je tudi do sedaj v veliki meri financirala, do konca leta pa bo poskrbela za nov ustanovitveni akt in v prihodnjem letu zagotovila tudi potrebna sredstva, ki so nujna za delovanje arhitekturnega muzeja, je na novinarski konferenci pojasnila Širca.

 

Glede MGLC pa so, kot je dejala, pustili možnost, da skupaj s stroko razmislijo o tem, ali se MGLC, katerega ustanoviteljica je občina Ljubljana, v veliki meri pa ga financira država, pripoji kakšni instituciji na državni ravni, kot sta Moderna galerija ali Narodna galerija, ali se morda priključi k Muzeju in galerijam mesta Ljubljana ali pa ohrani samostojnost.

 

Janković bo tako, kot je pojasnil na novinarski konferenci, točko o združevanju AML in MGLC umaknil s predvidenega dnevnega reda današnje seje.