Želijo razpravo na vsebinski ravni

Na ministrstvu za kulturo je bila konstituitivna seja novega nacionalnega sveta za kulturo. Člani sveta na čelu z Miranom Zupaničem so menili, da bi se moral svet v prihodnje posvečati predvsem vsebini, prav tako pa bi moral svet sam izbirati teme, o katerih bo razpravljal.

Objavljeno
03. november 2009 15.55
Majda Širca zaslišanje odbor kanidatka
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Seje se je udeležila tudi ministrica za kulturo Majda Širca. Kot je dejala, od sveta pričakuje "konstruktivne pripombe ter veliko izrečenih zadovoljstev in nezadovoljstev". Opozorila je, da je bilo v delovanju nacionalnega sveta za kulturo, ki je v začetku veliko pozornosti posvečal formalnim zadevam in se opredeljeval predvsem do zakonov in drugih aktov, v zadnjih letih opaziti premik v smer hitrega reagiranja na stiske in na aktualno problematiko. To je znal vedno hitro detektirati, s tem pa je dajal tudi takt javnemu mnenju, stroki in politiki. "Takšno delo je za kulturno politiko dobrodošlo," je dejala Širca.

Svet naj bi na današnji seji razpravljal tudi o statusu Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC) in Arhitekturnega muzeja Ljubljana (AML), saj je v zadnjem mesecu predvidena združitev obeh institucij, kot je bila zapisana v strategiji razvoja kulture v ljubljanski mesti občini v obdobju 2008-11, dodobra razburkala kulturno javnost. Točka je bila z dnevnega reda umaknjena, saj so člani menili, da je bilo premalo časa, da proučijo obsežno gradivo.

O MGLC bodo člani razpravljali na naslednji seji, ki bo sredi decembra, le da bodo na problematiko pogledali širše ter se posvetili vsebinskim problemom celotne sodobne vizualne umetnosti v prestolnici.

Člani novega nacionalnega sveta za kulturo so poleg Mirana Zupaniča še pisatelj Mitja Čander, režiserka Meta Hočevar, umetnostna zgodovinarka Barbara Jaki, likovni umetnik Miran Mohar, sociolog kulture Jože Vogrinc in dramatik Matjaž Zupančič.