Žlahtna komedijanta Vesna Pernarčič-Žunić in Gojmir Lešnjak Gojc

Na nocojšnjem zaključnem večeru Dnevov komedije 2007 je strokovna žirija za žlahtna komedijanta razglasila Vesno Pernarčič-Žunić in Gojmirja Lešnjaka Gojca.

Objavljeno
18. februar 2007 20.30
Žlahtna komedijantka Vesna Pernačič - Žunić
Celje - Na nocojšnjem zaključnem večeru Dnevov komedije 2007 v Slovenskem ljudskem gledališču Celje je strokovna žirija za žlahtno komedijantko razglasila Vesno Pernarčič-Žunić, in sicer za vrsto likov v Kishonovi komediji Bil je škrjanec: njene vloge Julije, Lukrecije in Dojke so skupaj z izvrstno izvedenimi pevskimi vložki izkazale izstopajoč umetniški presežek. Žlahtni komedijant pa je Gojmir Lešnjak Gojc za Lik Staneta iz Doričevega besedila Kako smo ljubili tovariša Tita.

Navdušujoče preobrazbe Pernarčič-Žuničeve

Po mnenju žirije, v kateri so bili igralka celjskega gledališča Nada Božič, prevajalec Jakob Jaša Kenda in režiser Andrej Jus, je Pernarčič-Žunićeva ob tehnično navdušujočih preobrazbah iz lika v lik navdušila predvsem s konsistentnostjo vsakega posameznega in unikatnega karakterja, pri čemer je njena igra kljub burkaški nastrojenosti dramaturgije trdno ostajala v okvirih žlahtne komike.
Gojčev ljubeč in srčen odnos

Gojmir Lešnjak Gojc pa je s svojo izvedbo lik Staneta postavil v ospredje celotne predstave, saj ga je oblikoval z ljubečim in srčnim odnosom do malega človeka, preciznim niansiranjem ob njegovih reminiscencah in rutinirano veščino ob doziranju najbolj udarne komike; antološki prizori iz nekdanjih proslav ob Titovem rojstnem dnevu nam bodo skupaj z bolj trpkimi spomini Gojčevega junaka še dolgo ostali v žlahtnem spominu, navaja strokovna žirija v obrazložitvi.

Žlahtni režiser je Zvone Šedlbauer

Nagrado žlahtni režiser Dnevov komedije 2007 je prejel Zvone Šedlbauer za postavitev Cowardovega besedila Intimna komedija. Režiserju je uspelo z minimalnimi posegi v izvirno besedilo izumiti odrski jezik, s katerim je prestavil specifiko angleškega visokomeščanskega humorja v nam bližjo duhovitost. Pretanjen posluh za komični tekst je izkazal tudi pri izpostavljanju njegovih kakovosti in navidezni umaknjenosti pri orkestriranju vseh elementov uprizoritve.

SNG Maribor z Intimno komedijo do žlahtne komedije

Nagrada žlahtna komedija Dnevov komedije pa je podeljena Slovenskem narodnem gledališču Maribor za predstavo Intimna komedija. Izvedba Cowardove komedije je bila poleg izstopajoče režije hvalevredna predvsem zaradi prispevka vseh štirih igralcev - Ksenije Mišić , Pie Zemljič, Vlada Novaka in Branka Šturbeja - pa tudi dramaturško bistro zastavljenega ritma in domiselno uglajenih kostumov. Z uglašeno ubranostjo vseh sodelavcev je predstava dosegla zavidljivo stopnjo žlahtnosti, je še pojasnila strokovna žirija.