Zlati globus za Babilon

Na 64. podelitvi zlatih globusov je naslov najboljše drame osvojil film Babilon, za najboljšo moško vlogo pa je bil nagrajen Forest Whitaker, ki je v filmu "Zadnji kralj Škotske" igral ugandskega diktatorja Idi Amina.

Objavljeno
16. januar 2007 09.30
Hele Mirren je prejela emmyja za najboljšo žensko vlogo v miniseriji Elizabeth I
Los Angeles - Združenje tujih dopisnikov Hollywooda je v ponedeljek zvečer v hotelu Beverly Hills Hilton v Los Angelesu podelilo filmske in televizijske nagrade zlati globus. Na 64. podelitvi zlatih globusov, ki velja za dobro napoved oskarjev, je naslov najboljše drame osvojil film Babilon ("Babel"), za najboljšo moško vlogo pa je bil nagrajen Forest Whitaker, ki je v filmu "Zadnji kralj Škotske" igral ugandskega diktatorja Idi Amina.

Zlatega globusa v kategoriji komedij in musicalov je dobil Film "Dreamgirls" , Eddie Murphy pa je za isti film dobil zlatega globusa za najboljšo stransko moško vlogo. Enaka čast je za isti film za stransko žensko vlogo doletela Jennifer Hudson. Za najboljšo žensko glavno vlogo v kategoriji drame pa ga je dobila Helen Mirren za vlogo britanske kraljice Elizabeth II v filmu "The Queen" . Helen Mirren je dobila tudi zlatega globusa za najboljšo igralko v kategoriji televizijskih filmov ali mini serij za upodobitev prav tako britanske kraljice v seriji z naslovom "Elizabeth I".

Med zmagovalci je tudi Sacha Baron Cohen, ki je dobil zlatega globusa za najboljšo glavno moško vlogo v musicalu ali komediji v svoji satiri Borat. Za najboljšo žensko glavno vlogo v tej kategoriji ga je dobila Merly Streep za film "The Devil Wears Prada". Režiser Martin Scorsese je pobral zlatega globusa za film "The Departed", Clint Eastwood pa je s svojim filmom v japonskem jeziku "Letters From Iwo Jima" dobil zlatega globusa za najboljši tuje jezični film.

Nagrado za najboljši scenarij je odnesel Peter Morgan (Kraljica), za glasbo je zlati globus pobral Alexandre Desplat ("The Painted Veil"), najboljša izvirna pesem pa je "The Song of the Heart" ("Happy Feet"). V kategoriji animiranih filmov so zlati globus letos podelili prvič in slavila je risanka Avtomobili, ki so ugnali konkurenco "Happy Feet" in "Monster House".

Med televizijskimi dramami je slavila drama televizije ABC "Grey's Anatomy", v kategoriji televizijskih serij, musicalov ali komedij pa serija "Ugly Betty", pri čemer je slavila tudi glavna igralka iste serije America Ferrera, ki igra neprivlačno novinarsko pripravnico iz Queensa, zaposleno pri ugledni reviji na Manhattanu. Najboljši igralec v televizijski drami je Hugh Laurie ("House") v musicalu ali komediji pa Alec Baldwin ("30 Rock"), čigar serija se letos vrti prvič, tako kot "Ugly Betty".

Nagrado za najboljšo žensko glavno vlogo v televizijski drami je dobila Kyra Sedgwick ("The Closer"). Za najboljšo miniserijo ali televizijski film je bila nagrajena serija "Elizabeth I", za vlogo v kateri je Jeremy Irons dobil zlati globus za stransko moško vlogo. Za najboljšega igralca v isti kategoriji pa je bil razglašen Bill Nighy ("Gideon's Daughter"). Nagrada za stransko žensko vlogo je šla Emily Blunt ("Gideon's Daughter").