Zlati medved kitajskemu filmu Tujina poroka

Na filmskem festivalu v Berlinu je žirija zlatega medveda za najboljši film festivala podelila kitajskemu filmu Tuya's Marriage (Tuyina poroka), režiserja Wanga Quan'ana.

Objavljeno
17. februar 2007 21.57
Prizor iz filma Tuyina poroka
Berlin - Na 57. mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu je sedemčlanska mednarodna žirija pod vodstvom Paula Schraderja zlatega medveda za najboljši film festivala nocoj podelila kitajskemu filmu Tuya's Marriage (Tuyina poroka), režiserja Wanga Quan'ana. Poetična drama pripoveduje zgodbo Mongolke, ki si v težkih življenjskih razmerah prizadeva za svojo emancipacijo.

Srebrnega medveda za najboljšo režijo je prejel izraelski film Beaufort J osepha Cedarja. Njegova drama pripoveduje o zadnji izraelski vojaški enoti pred umikom iz juga Libanona leta 2000. Srebrnega medveda kot veliko nagrado žirije je prejel argentinski film The Other (Drugi) režiserja Ariela Otterja.

S srebrnim medvedom za najboljšega igralca je bil nagrajen 50-letni Julio Chavez za vlogo v argentinskem filmu The Other (Drugi), v katerem igra moža, ki poskuša začeti novo življenje, ko njegov oče zboli, žena pa zanosi. Srebrnega medveda za najboljšo igralko je prejela 31-letna Nina Hoss za vlogo Yelle v istoimenski drami Christiana Petzoldsa, srebrnega medveda za izjemen umetniški dosežek pa je prejel Robert De Niro za triler The Good Shepherd (Dobri pastir) o agenciji CIA z Mattom Damonom v glavni vlogi.

Na Berlinalu so sicer razdelili že vrsto nagrad. Ameriški režiser Arthur Penn je dobil častnega zlatega medveda za življenjski opus, avstrijska režiserka Anja Salomonowitz je na začetku filmske poti dobila priznanje mednarodnega foruma mladega filma, nagrado Caligari za "inteligentno strukturiran" film Kurz davor ist es passiert. Menzlov film je prejel nagrado mednarodne kritike, FIPRESCI. Isto priznanje sta dobila še nemški "Jagdhunde" Ann-Kristin Reyels in nemško-turški Takva Oezerja Kiziltana.

Novinarka Dorothea Moritz in Ron Holloway sta dobila nagrado "Berlinale Kamera", s katerim na festivalu od leta 1986 nagrajujejo osebnosti ali institucije, posebej tesno povezane z njim. Holloway in njegova žena Moritz sta leta 1979 ustanovila filmsko revijo v angleščini KINO German Film & International Reports, ki se ukvarja izključno z nemškim filmom.