Zmagovalec 5. Kina Otok je Princ Broadwaya

Obiskovalci jubilejne 5. izdaje Kina Otok so za svojega favorita letos izbrali nizkoproračunski film Princ Broadwaya ameriškega režiserja Seana Bakerja, v katerem nastopajo ljudje z ulice.

Objavljeno
14. september 2009 19.03
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Izola - Obiskovalci jubilejne 5. izdaje Kina Otok so za svojega favorita letos izbrali film Princ Broadwaya ameriškega režiserja Seana Bakerja. Za glavno festivalsko nagrado, o kateri odloča občinstvo in prinaša odkup filma za kinematografsko distribucijo po Sloveniji, so se potegovali filmi z vsega sveta. Princ Broadwaya je nizkoproračunski film z dokumentarističnimi elementi, v katerem nastopajo ljudje z ulice. Že Bakerjev drugi film z naslovom "Take Out" iz leta 2004 je bil mešanica komedije, socialne drame in dokumentarnega filma o nezakonitih priseljencih. Ob srečanju z afriškim priseljencem in preprodajalcem ponarejene robe, Princem Abdujem, ki je sam ponudil svoje sodelovanje, pa se je Baker odločil posneti še en film v zanj značilnem realističnem slogu.

"Odsotnost scenarija in improvizacija ustvarjata pristne, same po sebi že dovolj dramatične, neklišejske dialoge. Nevsiljiva montaža ne stremi k dramatizaciji in skrajšanju dogajalnega časa, temveč z dopuščanjem dolgih kadrov pogovorov, prepirov in barantanja na ulici ustvarja vtis dogajanja v realnem času," o filmu piše na spletni strani festivala.

Režiser je o svojemu izdelku dejal: "Želim pokazati, da film ni zanimiv le za prebivalce New Yorka. Res je, da je Princ Broadwaya pravi newyorški film, a njegove teme so univerzalne. Ljubezen, družina in prijateljstvo so prave teme filma."

V tekmovalnem programu Trgatev so v sklopu festivala Kina Otok, ki je potekal od 10. septembra, poleg Princa Broadwaya prikazali še filme "Parque Via" v režiji Enriquea Rivera (Mehika), "La Rabia" Albertine Carri (Argentina), Kozarček za dober dan Noha Younga-Seoka (Južna Koreja) in Akne Federica Veiroja (Urugvaj, Argentina, Mehika, Španija, ZDA).