Znani najboljši fotografi podob minevanja

Na fotografskem natečaju je zmagal Andrej Perko s fotografijo Hiša št. 74 - Sožalje, drugo mesto je zasedla Nada Žgank, tretjo najboljšo fotografijo pa je posnel Andrej Korenc.

Objavljeno
14. februar 2007 21.30
Ljubljana - V sklopu festivala zgodbe Fabula, ki je letos posvečena pojmu in fenomenu smrti v sodobni družbi, je nocoj v Klubu Cankarjevega doma potekala okrogla miza Podobe minevanja.

Na to temo so organizatorji pripravili tudi fotografski natečaj, na katerem je zmagal Andrej Perko s fotografijo Hiša št. 74 - Sožalje, drugo mesto je zasedla Nada Žgank, tretjo najboljšo fotografijo je posnel Andrej Korenc, so sporočili s Študentske založbe.

V ožjem izboru 15 fotografij

Na natečaju je sodelovalo 48 fotografov, ki so v povprečju poslali po pet fotografij. V ožji izbor se je uvrstilo 15 fotografij - te bodo od četrtka, 15. februarja, na ogled v galeriji Photon. O nagrajencih je odločala žirija v sestavi Tomaž Skale (fotograf), Dejan Sluga (galerija Photon) in Dušan Šarotar (pisatelj).

Minevanje, končnost, trenutek in seveda čas, so pojmi, ki so inherentni fotografskemu mediju. S pomočjo natečaja smo želeli osvetliti predvsem osebno soočenje s podobami minevanja, propadanja in smrti. Torej komentar in stališče fenomena, ki je v sodobni družbi ostal brez konkretne, osebne podobe.

Podobe smrti v medijih so anonimne, depersonalizirane in posplošene na eni strani, po drugi pa v obliki rumenega tiska povsem brez pietete in vulgarizirane, je o Podobah minevanja zapisal Šarotar.