Zupanič: Intervencija politike, ki žali razum

Režiser Miran Zupanič se je z javnim pismom premieru Janezu Janši odzval na vladno razrešitev podpredsednice nadzornega sveta Filmskega sklada RS Marjetice Mahne.

Objavljeno
25. junij 2007 12.45
Marjetica Mahne
Ljubljana - Režiser Miran Zupanič v javnem pismu premieru Janezu Janši vladno razrešitev podpredsednice nadzornega sveta Filmskega sklada RS Marjetice Mahne označuje kot intervencijo politike, ki žali razum in srce vsakega ustvarjalca in bi morala resno skrbeti tudi vsakega državljana. Brez teme in svetlobe ni kina. Temo imamo, svetloba ugaša, v pismu ugotavlja član nacionalnega sveta za kulturo in profesor na AGRFT.

Z razrešitvijo osebe, ki se je bila pripravljena javno izpostaviti ne le za zaščito slovenskega filma, ampak tudi temeljnih moralnih standardov, je vlada prikrila resnične vzroke krize ter zaščitila tiste, ki jo generirajo. S tem krize ni odpravila, pač pa svojim varovancem dala mandat, da nadaljujejo z razdiranjem javne kulturne infrastrukture. Tako zdaj vlada pod videzom skrbi za javni interes sama prispeva ne le k razgradnji slovenskega filma, ampak tudi k razgradnji moralnih vrednot, ki so vezivo vsake skupnosti, je zapisal Zupanič.

Razrešitev Mahnetove po Zupaničevem prepričanju terja jasno opredelitev od vseh, ki delujejo v slovenski kinematografiji. Z molkom namreč ustvarjamo vtis, da se z odločitvijo strinjamo in sprejemamo argumente, s katerimi je vlada razrešitev utemeljila, meni avtor pisma.

Za Zupaniča je očitno dejstvo, da je nacionalna ustanova, ki naj bi podpirala filmsko ustvarjanje, onesposobljena za izvajanje z zakonom določenih nalog. Trajna kriza, posledica sistemskih protislovij in parcialnih interesov ter nenehnih političnih intervencij v sklad, ki naj bi deloval strokovno in neodvisno, se je letos poglabljala.

V.d. direktorja in predsednik nadzornega sveta Stane Malčič do svojega odstopa ni uspel zagotoviti izvedbe ključnih nalog sklada - da zagotavlja kontinuirano programiranje filmske proizvodnje ter načrtuje in omogoča proizvodnjo, ki se sofinancira iz državnega proračuna. Javni pozivi in javni razpisi niso dali rezultatov ali sploh niso bili izvedeni. Vse bolj gotovo je postajalo, da programa letos ne bo mogoče izvesti.