Zvezdi opernega plesa Ana Netrebko in Paris Hilton

Razkošno slavje, številni povabljeni iz gospodarstva in politike, a zelo malo uglednih oseb iz kulture in le peščica demonstrantov, to je kratek pregled 51. dunajskega Opernega plesa v četrtek zvečer.

Objavljeno
16. februar 2007 11.50
51. dunajski Operni ples
Dunaj - Razkošno slavje, številni povabljeni iz gospodarstva in politike, a zelo malo uglednih oseb iz kulture in le peščica demonstrantov, to je kratek pregled 51. dunajskega Opernega plesa v četrtek zvečer. Višek odprtja vsakoletnega največjega avstrijskega družabnega dogodka je bil za okoli 5000 gostov, med njimi tudi slovenskega premiera Janeza Janšo s spremljevalko Urško Bačovnik, nastop operne dive Ane Netrebko.

Po zaigrani avstrijski in evropski himni je svoj debut s četvorko doživelo tudi 176 parov. Za doslej še nikoli videno tako množično pobliskavanje s fotoaparati pa je poskrbel znani dunajski poslovnež Richard Lugner s svojo letošnjo gostjo, dedinjo hotelske verige Paris Hilton. Ta je v avstrijsko prestolnico prispela s svojo družino, staršema Kathy in Rickom , bratom in sestrično.

Debutiral kot kancler je letos na opernem plesu tudi Alfred Gusenbauer s svojo življenjsko sopotnico Evo Steiner. Gusenbauer je v svoji loži pozdravil premiera Janšo, avstrijsko igralko Birgit Minichmayr in bolgarskega književnika Dimitrea Dineva. Avstrijski kancler je ples opisal kot "povsem prijetnega", motila ga je le gneča. Na vprašanje, če bi lahko izbiral med Hiltonovo in Netrebko za ples, pa je odvrnil, da bi se odločil za operno divo.

Tudi ko ga je Lugner zaprosil, da bi avstrijski kancler pozdravil Hiltonovo, je to Gusenbauer vljudno odklonil in dejal " Morda čez 10 minut", njegova spremljevalka Eva pa je prišepnila "In tudi takrat ne bova utegnila".

Za avstrijskega predsednika Heinza Fischerja in soprogo Margit pa je bil to že drugi operni ples zapovrstjo. Pred operno hišo se je letos zbralo le 80 demonstrantov in razen manjšin incidentov, dve protestnici so aretirali, je njihov protest potekal mirno.

Organizatorji sicer za letos napovedujejo, da bodo lanski čisti dobiček v višini 1,1 milijona evrov bistveno presegli.