200.000 € preveč za Borovo smrt?

Obtožba proti zdravnikoma še ni pravnomočna.

Objavljeno
11. marec 2011 19.18
Boštjan Celec
Boštjan Celec
MARIBOR – Minevajo tri leta, odkar je 12-letni Bor Nekrep potreboval zdravniško pomoč. Doma je obležal, bil je brez teka, njegovi starši Tatjana in Matjaž so z njim vse težje navezali stik. Nekaj pred 18. uro so prispeli v mariborski klinični center.

Nekrep na repu

Kaj se je z njim tam dogajalo vse do naslednjega dopoldneva, je zdaj že stvar kazenskega postopka, toda več kot očitno mariborski zdravniki zanj niso storili vsega, kar bi morali.

Trinajstega marca okrog 9. ure zjutraj je bil bolnišnični telefonski klic za starše grozljiv: motnje v delovanju jeter, amonijak v krvnem obtoku. Odločili so se za nenujen prevoz v ljubljanski klinični center. Tamkajšnji strokovnjaki so bili šokirani, ko so izvedeli, da otrok v Mariboru ni prejel glukoze, ki bi jo edino potreboval. Začeli so zniževati amonijak v krvi. Zaman. Bilo je prepozno, Bor je umrl 20. marca, potem ko v Mariboru ni prejel ustrezne zdravniške pomoči.

Po vsem tem času se je zgodilo le malo, starši pa nimajo še niti enega odgovora na njihovo edino vprašanje: »Zakaj je moral umreti najin sin?«

Šele lani decembra so mariborski tožilci vložili obtožnico proti mariborskima zdravnikoma Zlatki Kanič in Robertu Pogorevcu ter ju obremenili povzročitve smrti iz malomarnosti, za kar ju lahko doleti do pet let zapora. Sprva je bila kaznivega dejanja osumljena tudi specializantka pediatrije na mariborskem KC Shpresa Pula, ki se je usodnega večera in noči prav tako ukvarjala z Borom, vendar pa bi bili očitki na račun Kosovarke neupravičeni, saj ni smela sama sprejemati odločitev.

Obtožnica medtem še ni pravnomočna, nam je sporočil vodja mariborskega tožilstva Drago Šketa: »Obdolžena sta ugovarjala obtožbi in zadeva je v obravnavi pri zunajrazpravnem senatu mariborskega okrožnega sodišča.«

Ta odločitve še ni sprejel in vprašanje, kdaj jo bo, saj mora po naših informacijah razrešiti še precej drugih spisov, preden pride na vrsto primer Nekrep.

Odločitev zavarovalnice

Mineva tudi triletni čas, ko bo ta primer zastaral v svetu civilnopravdnega postopka. Odvetnik Andrej Pitako, ki zastopa Borovo družino, je potrdil zagotovo vložitev civilne tožbe proti delodajalcu obtoženih zdravnikov, mariborskemu kliničnemu centru. O zahtevanem znesku ni hotel govoriti, saj gre po njegovem za zaupno in občutljivo zadevo.

Prvič po izbruhu afere pa so se glede odškodninskega zahtevka oglasili tudi v bolnišnici. Pravijo, da so pripravljeni na pogovore o mirni rešitvi spora vključno z možnostjo mediacije in da so to prek svojega pooblaščenca sporočili tudi Pitaku. »Sodni postopki so dolgotrajni in mučni. Če je možno, se nam zdi smiselno, da najprej poskušamo poiskati skupni dogovor,« je dejal predstavnik bolnišnične uprave Janez Lencl.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Odvetnik mariborske bolnišnice prepričan, da je odškodnina odločno previsoka