Alpsko mleko je eksplodiralo

Gretje alpskega mleka se je za Gabrielo Hotko skoraj končalo tragično.

Objavljeno
10. februar 2011 19.21
Sebastijan Ozmec
Sebastijan Ozmec
CMEREŠKA GORA – Prebivalki okolice Podčetrtka se je zgodila nepričakovana nesreča med kuhanjem mleka. Ko se je namreč nagnila nad lonček z mlekom, je ta eksplodiral in dobila je hude opekline po obrazu, vratu in prsih. Zato zdaj toži Ljubljanske mlekarne, ki so proizvedle sporno mleko, pa tudi Mercator, saj so ga prodajali pod njihovo blagovno znamko. Predvsem pa želi opozoriti mlade mamice in druge potrošnike, ki pogrevajo alpsko mleko, naj bodo še kako pazljivi, da se jim ne zgodi kaj podobnega.

Mlečna bomba

Gabriela Hotko, stara 56 let, ki zadnjih deset let živi na domačiji svojih prednikov v Cmereški Gorci v bližini Pristave, nam je ob obisku pripovedovala, kakšna neobičajna nesreča se ji je pripetila 12. avgusta 2007. Takrat je pri njej živela tudi 99-letna babica Milka, za katero je Gabriela skrbela. »Bila je bolna in sem ji skoraj vsako jutro pripravljala čokolino. Tudi tistega nedeljskega dopoldneva sem pristavila mleko v lončku na električni štedilnik in dala na najnižjo temperaturo. Ta čas sem uredila babico. To je trajalo kakšnih deset do petnajst minut. Isto sem storila že neštetokrat prej,« nam je začela zgodbo opisovati Gabriela. Ko je uredila babico in jo oblekla, se je odpravila nazaj v kuhinjo pogledat, ali je mleko že pripravljeno. Ker je ugotovila, da je že zavrelo, je izklopila štedilnik in se nagnila nadenj, da bi preverila nedeljsko kosilo .

»Do lonca nisem niti prišla, ker je v tistem trenutku, ko sem se nagnila naprej, počilo. Bila sem v šoku, groznem šoku. Najprej sem pomislila na plin, ampak smo ga že odklopili. Nisem vedela, ali sem živa ali mrtva. Zavedela sem se šele, ko sem začutila bolečino in ko sem pogledala naokrog ter opazila, da je vse belo od mleka, strop, omare, knjige, okno.« Na srečo je bila Gabriela nagnjena naprej, zato je glavni udarec dobila v brado in spodnji del obraza, sicer bi si lahko trajno poškodovala tudi oči. V šoku je začela kričati, da jo boli, in stekla v kopalnico, kjer se je približno 20 minut polivala z mrzlo vodo. Ko je prvi šok minil, jo je prijatelj odpeljal v zdravstveni dom v Šmarje. Tam so ji ponudili prvo pomoč in jo poslali v bolnišnico v Celje, kjer so jo oskrbeli v operacijski sobi ter zadržali naslednja dva dni. Da si je povsem opomogla, pa je trajalo leto dni in pol.

»Od tega nesrečnega dogodka je v meni ostal strah. Ko kuham, se bojim, da slučajno ne bi dobila kakšne eksplozije v obraz. Zelo sem se bala posledic iznakaženosti. Hvala bogu, da je bilo nekaj sreče v nesreči in da nisem oslepela. V očeh so ostale določene spremembe in moteče neprijetnosti. Ker pa je večino vročega mleka zadržala brada, ni bilo usodnih posledic za moje oči. Tudi koža na prizadetih krajih je občutljivejša, večkrat pordela in potrebuje več nege.«

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Tožba za drobiž