Aprila odškodnina 
za bulmastife?

Predvidoma aprila bodo na ljubljanskem sodišču razsodili, kolikšno odškodnino si zasluži žrtev bulmastifov.

Objavljeno
14. februar 2011 11.42
Boštjan Celec
Boštjan Celec
LJUBLJANA – Pravniki, ki zastopajo dediče pokojnega dr. Saše Baričeviča, se niso pritožili nad januarsko vmesno sodbo, ki jo je v zadevi Meglič izdala ljubljanska pravdna okrožna sodnica Mojca Lobnik. To pa tudi pomeni, da bodo na sodišču razpisali nadaljevanje glavne obravnave in razsodili, koliko bosta morala zdravnikova mama Marija Šeme in oče Jože plačati Tržičanu Stanislavu Megliču.

Z delnim sodnim epilogom je namreč Lobnikova odločila o temelju, o višini pa bo odločila po zdajšnji pravnomočnosti vmesne sodbe. Je že znano, kdaj bo nadaljevanje sojenja? Tiskovna predstavnica ljubljanskega okrožnega sodišča Tanja Glogovčan odgovarja, »da pristojna sodnica še ni določila datuma glavne obravnave, bo pa ta predvidoma aprila«.

Meglič s tožbo zahteva 112.669 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo in 40.000 za premoženjsko ter rento 463 evrov na mesec. Zahtevek utemeljuje z besedami, da se mu je življenje 15. marca 2006 za vselej spremenilo zaradi nedolžnega korakanja po ljubljanski Oražnovi ulici. Ko je šel mimo kie carnival, v katero je tedanja solastnica bulmastifov Atlasa, Atosa, Joy in Knighta, Zora Roter, spravljala pse, so ti ponoreli in se zagnali v Tržičana. Posledice podivjanega napada psov so bile zanj skoraj fatalne. V kliničnem centru so mu komaj rešili življenje, rane po vsem telesu so mu pokrpali z več kot sto šivi, najslabše jo je odnesla njegova desnica, na kateri so mu pasji zobje dobesedno razcefrali mišice.

Pravda se je na sodišču začela precej hitro, vendar Roterjeva ter njen partner in solastnik psov Baričevič nista hotela niti slišati o odškodnini za žrtev napada. Vse skupaj pa se je vsaj malce spremenilo po njuni smrti, ko je postalo znano, da bosta dediča Baričevičeva oče in mama. Napovedala sta namreč, da sta se z Megličem pripravljena dogovoriti.

»Toda to ne pomeni, da sta z mano poskušala navezati stik, čeprav smo lani tudi njima poslali tožbeni zahtevek. Je pa res, da se nad vmesno sodbo nista pritožila in je torej odločitev sodišča pravnomočna. Resnično upam in si želim, da se bo vse skupaj čim prej nadaljevalo in tudi končalo. Predolgo se že vleče ta kalvarija,« pravi Stanislav Meglič.

Poročeni oče treh otrok namreč ne skriva, da lahko boj za pravico, kakršnega že več let bije tudi sam, človeka spravi celo v bankrot. »Nisem še izračunaval, koliko me je vse skupaj stalo doslej. Že stroški pravdanja so vrtoglavi, kaj šele zdravljenja. Država ti namreč ne plača za vse tisto, kar moraš storiti zase, če želiš, da se ti stanje vsaj malce izboljša. Za eno od zdravljenj so mi plačali le terapijo, enkrat pa sem moral vse pokriti kar sam. Ogromno me je torej doslej stal 15. marec 2006. Prav nič ne bom pretiraval, če rečem, da se to meri v desettisočih evrih.«