Assange je moči željan paranoik

Daniel Domscheit-Berg, bivši sodelavec, je v svoji knjigi razkril drugo plat zgodbe WikiLeaks.

Objavljeno
10. februar 2011 16.55
Mi. S./STA
Mi. S./STA
BERLIN – Bivši sodelavec Juliana Assangea, prvega človeka WikiLeaksa, je napisal knjigo z naslovom Inside WikiLeaks (Znotraj WikiLeaksa), v kateri je razkril drugo plat zgodbe.

Daniel Domscheit-Berg je v knjigi razkril, da se je Assange iz ustvarjalnega, energičenega in brilijatnega človeka spremenil v paranoičnega, moči željnega megalomanijaka. Vsakega, ki si ga upa kritizirati v javnosti, Assange hitro napade in diskreditira, še piše Domscheit-Berg in dodaja, da se je to zgodilo tudi njemu samemu, zato se je tudi odločil napisati knjigo.

WikiLeaks je hitro odgovoril in za svojega bivšega sodelavca dejal, da jim je po odhodu na veliko kradel informacije in poškodoval infrastrukturo spletnega portala. Dodali so tudi, da je bila njegova vloga v Nemčiji zgolj kot tiskovni predstavnik, ne pa kot stokovnjak za varnost, računalniški tehnolog, urednik in eden izmed ustanoviteljev WikiLeaksa, kakor trdi Domscheit-Berg.

On je seveda vse obtožbe gladko zavrnil in dejal, da je prav on edina oseba, ki je bila intenzivno in ves čas vključena v WikiLeaks. Assange naj bi vajeti prevzel šele pozneje, naj bi mu tudi grozil in ga oklical za izdajalca.

V knjigi trdi, da je WikiLeaks izgubil programsko opremo, ki je skrbela za ohranjanje anonimnosti ljudi, ki so sestavljali dokumente, ter da je vzel okoli 300.000 dokumentov, ker je menil, da jih neodgovorno pustiti Assangeu na razpolago.