Barve, njihov vpliv in pomen

Tople barve vzbujajo čistva topline in udobja, a tudi jeze in sovražnosti.

Objavljeno
17. februar 2011 12.29
Tomaž Kvas
Tomaž Kvas
Podatek, da si sveta ne znamo predstavljati črno-belega, marveč le v barvah, zgovorno kaže, kako zelo barve zaznamujejo naše življenje. Povedo nam, ali je jabolko zrelo, v nas prebudijo določeno razpoloženje ali nam pred oči prikličejo spomine.

Vse kulture barvam ne pripisujejo enakega pomena. V zahodnih, na primer, črna ponazarja smrt, v vzhodnih pa ima ta pomen bela, ki zahodnjakom simbolizira nedolžnost in čistost. Kaj pomeni katera barva, je odvisno od kulture in poleg tega še od starosti in spola opazovalca, predvsem pa od njegove osebne zgodovine (izkušenj), kajti vsak je zgodba zase.

Ne glede na razlike med ljudmi pri dojemanju barv po znanstvenih izsledkih na splošno velja, da tople barve – rdeča, oranžna in rumena – večini vzbujajo čustva topline in udobja, a tudi jeze in sovražnosti, medtem ko jih hladne barve – modra, škrlatna in zelena – pomirijo ali jim vzbudijo otožnost in brezbrižnost. Po mnenju psihologov ni vseeno, s katerimi barvami smo obdani v bivalnem in delovnem prostoru niti, v katere se oblačimo. Barve namreč lahko razpoloženje in počutje ne le izboljšujejo, ampak tudi kazijo.

Zmagovalci so rdeči

Rikard Kuller
je leta 1976 opravil preizkus, v katerem je šest moških in šest žensk prosil, naj nekaj časa preživijo v eni izmed dveh sob. Prva je bila barvita in bogato opremljena, druga pa siva in sterilna. Ko so bili udeleženci v prostorih, je meril dejavnost njihovih možganov in srčni utrip, pozneje pa jih je vprašal, kako so se počutili. Po izsledkih jim je srce hitreje bilo v pusti sobi, v njej so se dolgočasili, a se počutili tudi bolj stresno.

Dr. Alexander Schauss je odkril, da določen odtenek rožnate barve, s katero so prepleskane stene, pomirja zapornike. Pomaga jim umiriti se, kadar so jezni in agresivni, dobro pa jim dene tudi, kadar so tesnobni.

Antropologi z angleške univerze v Durhamu so ugotovili, da imajo v tekmovalnih športih moštva, ki so odeta v rdeče barve, prednost pred nasprotniki v dresih drugih barv. Znanstveniki so preučili rezultate štirih športnih panog z olimpijskih iger leta 2004, v boksu, tekvondoju in dveh vrstah rokoborbe, kjer so tekmovalci naključno nosili modro ali rdečo opremo. Tisti v rdečem so zmagali kar v šestnajstih dvobojih od enaindvajsetih. Preučili so tudi rezultate evropskega nogometnega prvenstva leta 2004 in odkrili, da so moštva dosegla več golov in večkrat zmagala, kadar so igrala v rdečih oblačilih. Znanstvenika Russell Hill in Robert Barton domnevata, da premoč športnikov povzroča podzavestna vez med barvo in agresivnostjo – rdeča nas spodbuja k eksplozivnejšemu vedenju.

Seveda rdeči dresi ne morejo čudežno preobraziti slabega moštva v boljše, opozarjata raziskovalca, lahko pa premaknejo jeziček na tehtnici na eno ali drugo stran, kadar sta ekipi izenačeni. Vrh tega, na kar opozarjajo tudi izsledki drugih raziskav, učinek barve na razpoloženje v pisanem svetu ni dolgotrajen. Kratkotrajno močneje vpliva na razpoloženje, čez nekaj časa pa izzveni; v človeku znova prevlada občutje, kakršno je bilo pred izpostavljenosti določeni barvi.

Kako po izsledkih psihologov najpogosteje dojemamo posamezne barve, si preberite v nadaljevanju.

Na topli in hladni strani mavrice

Rdečo po navadi povezujemo z nevarnostjo, strastjo, energijo, toploto, dogodivščinami in optimizmom. Pri opremljanju stanovanja je najprimernejša za jedilnico, saj spodbuja družabnost in živahnost, tako da pogovor ne bo nikoli zamrl, ugodno vpliva tudi na tek. A treba je paziti, ker lahko premočno deluje na nas in nam celo povzroči glavobol. Zato je pametno izbrati milejši odtenek, ga nanesti le na eno izmed štirih sten ali pa ga uporabiti zgolj za opremo prostora. Ne uporabljajte ga v sobi za dojenčka.

Rožnata barva je povezana z ljubeznijo in nežnostjo. Najprimernejša je za spalnice, kjer nas pomirja in nam omogoča, da se lažje odpočijemo. Njena slabost je, da lahko deluje pretirano punčkasto in osladno, zato jo je treba kombinirati z drugimi barvami.

Oranžna sporoča varnost, zanesljivost, toplino in baje celo pomaga prebavi. Najboljša je za dnevne sobe in jedilnice. Raje je ne uporabite v spalnici, kjer vam ne bo dala spati. Prav tako lahko daje vtis, da je soba manjša, kot je v resnici.

Zelena je povezana z naravo, energijo, umirjenostjo, ravnotežjem in varnostjo. Pomeni notranji mir, srečo, zdravje – pa tudi ljubosumnost. Primerna je za spalnice in dnevne sobe. Preveč zelene pretirano umirja, čemur se lahko uprete s kančkom rdeče ali oranžne. Raziskovalci so ugotovili, da vpliva tudi na sposobnost branja. Če čez stran knjige položimo zeleno prosojnico, trdijo, bomo hitreje brali in bolje razumeli čtivo. Raziskave kažejo tudi, da ljudje, ki delajo v takšnem okolju, manj trpijo zaradi bolečin v trebuhu.

Tudi modra pomirja, spodbuja intelektualni razmislek, simbolizira zvestobo, notranji mir, avtoritativnost, zaščito in preprečuje nočne more. Primerna je za spalnice, kopalnice in delovne sobe. Njena slaba stran je, da lahko deluje na nas hladno, negostoljubno in vzbudi občutek žalosti, otožnosti. To je barva, ki jo ljudje največkrat opišejo kot najljubšo, zlasti jo imajo radi moški. Raziskave kažejo, da so ljudje, ki delajo v modrih pisarnah, produktivnejši, ta barva tudi zniža telesno temperaturo in srčni utrip. Zmanjšuje tudi občutek lakote, zato jejte z modrih krožnikov, če menite, da se ne morete upirati različnim dobrotam.

Rumena je barva sončnih žarkov in energije ter spodbuja živahnejši tok misli. Najbolje se obnese v kuhinjah, jedilnicah in sobah, ki so obrnjene proti severu, da dobimo občutek sončnosti. Ni primerna za spalnice, prav tako naj bi stopnjevala razpoloženje in čustveno neugodje.

Vijoličasta naj bi pomenila duhovnost in ženskost. Najboljša je za kopalnice in spalnice, kjer si lahko z njo ustvarite zatočišče pred stresom. Lahko deluje omledno, zato jo poživite še z drugo barvo.

Škrlatno pogosto povezujejo z ustvarjalnostjo, plodnostjo, užitkom, pa tudi čarovništvom, zlom, smrtjo in spolnostjo. Najboljša je za spalnice, a je treba biti previden, saj je lahko premočna.

Rjava zastopa varnost, stabilnost in praktičnost. Najboljša je za dnevne sobe. Ker ni dovolj živahna, jo poživite z modro ali zeleno za dodatno umsko spodbudo.

Črna je barva smrti, čudaškosti in dramatičnosti. Najbolje jo je uporabljati zmerno in ne preveč v nobenem prostoru. Raje je ne uporabljajte kot osnovno barvo, saj lahko učinkuje moreče.

To so bila le splošna vodila pri izbiri barv za prostore, v katerih živite, se zanesite tudi na intuicijo in preprosto uporabite tisto, ob pogledu na katero se dobro počutite.