Čez 40 let bo naš planet nerazpoznaven

Devet milijard prebivalcev, več hrane, več potrošnje in okoljska škoda.

Objavljeno
22. februar 2011 10.54
Mo. S.
Mo. S.
WASHINGTON – Hitra rast svetovnega prebivalstva, ki vsak dan tekmuje za svoj prostor na Zemlji in njene dobrine, bo povzročila, da bo naš planet že leta 2050 popolnoma nerazpoznaven, trdijo ameriški znanstveniki.

Menijo namreč, da bo število prebivalcev še letos doseglo sedem milijard, čez 40 let pa nas bo kar devet milijard. Razlog za to je predvsem hitra rast prebivalstva v revnih državah Afrike in Južne Azije. Da bi vsa ta lačna usta nahranili, bi morali v naslednjih 40 letih proizvesti toliko hrane, kot smo je v zadnjih 8000 letih, še menijo.

Če se bo takšen trend nadaljeval, bo Zemlja v tem času postala nerazpoznavna. Vse več prebivalstva bo porabilo tudi vse več energetskih virov, prav tako pa se bodo v tretjih državah po predvidevanjih povečali prihodki in s tem zaloge hrane. To bo povzročilo, da bodo zaužili več mesa kot je potrebno, s tem pa bodo rastle potrebe po žitu. Nastane začarani krog.

»Več ljudi, več denarja, večja potrošnja, ampak isti planet,« je dejal Jason Clay s svetovnega sklada World Wildlife Fund, s tem pa poskušal spodbuditi znanstvenike, naj vendarle ukrepajo in začnejo s spremembami glede pridelave hrane.

Strokovnjaki s področja prebivalstva si bodo še bolj prizadevali za uveljavitev prebivalstvene politike, tako da bodo omejili število rojstev na družino. V načrtovanje družin je bilo vloženega zelo malo, zdaj pa se zanimanje za tovrstne ukrepe povečuje, saj več prebivalcev pomeni tudi večjo obremenitev za modri planet, kar se odraža tudi v globalnem segrevanju.