Feng šuj: Krama kazi razpoloženje in počutje

V vsakem kotičku vašega doma so gotovo stvari, ki se jih je najboljše čim prej znebiti.

Objavljeno
23. februar 2011 18.20
A. Sa.
A. Sa.
Po feng šuju, starodavni kitajski umetnosti urejanja bivalnega in delovnega prostora, bi morali vsaj toliko pozornosti, kolikor je odmerjamo urejanju prostora, nameniti tudi ohranjanju urejenosti. Povedano drugače: od delovnega kotička, urejenega v ustvarjalnem predelu doma, bo bolj malo koristi, če se bo utapljal pod vsakdanjo kramo. Vse reči, ki jih ne uporabljamo, ker so bodisi zastarele, dotrajane ali poškodovane, so vir škodljivih moči ter nam kazijo razpoloženje in slabijo zdravje. Poleg tega nas ohranjajo v nemara neprijetni preteklosti in nas ovirajo, da bi si izpolnili svetlejšo, zaželeno prihodnost.

Če vam ni v navadi, da bi pospravljali vsak dan sproti, si lahko določite dan v tednu ali mesecu, ko se boste sprehodili po domu in odstranili vse odvečno. Bodite sistematični in dosledni, ne pospravljajte površno, samo »tam, kjer se vidi«, marveč pokukajte tudi v predale, zaprašene škatle, ki ste jih nemara odložili na vrh omare ipd.; ne pustite se speljati skušnjavi, da ohranite stvari, ki bodo morda nekoč še prav prišle, čeprav jih trenutno sploh ne uporabljate. Vsaj enkrat ali dvakrat na leto od vrha do tal prečešite svoj dom in odstranite reči, ki ste jih prezrli med vsakotedensko žehto.

Pri pospravljanju doma imejte v mislih, da tudi reč, ki je sicer lahko uporabna, ni dobrodejna, če jo hranite nekje, kjer je sprta z namembnostjo prostora. Opekač na primer nima česa iskati v spalnici ali dnevni sobi.

Če je že dolgo od tega, kar ste napovedali vojno neredu in krami, naredite načrt, preden zavihate rokave. Jalovo bi se bilo lotiti vseh prostorov naenkrat, saj bi vam kmalu pošla volja in bi že po nekaj urah kapitulirali in obtičali v neredu do svetega nikoli. Morda se lahko najprej lotite kopalnice, odvrzite negovalna sredstva, zdravila in čistila, ki jim je že potekel rok trajanja. Vrzite proč napol posušene lake za nohte, maskare za oči in druga lepotila, ki jih v imenu higiene ni več varno uporabljati. Poslovite se od preskusnih vzorcev ličil in negovalnih krem, ki jih nikoli niste preizkusili, odstranite tudi nesnago iz manj dostopnih kotičkov, na primer za pralnim strojem in pod njim, na vrhu najvišje omarice.

Podobno opravite tudi s kuhinjo. Preverite rok uporabnosti ne le živil, ki so v omaricah, marveč tudi tistih iz najglobljih predelov hladilnika in zamrzovalnika. Podarite komu posodo in gospodinjske pripomočke, ki jih ne uporabljate. Poškodovane vrzite proč ali jih nemudoma popravite.

Strokovnjaki ocenjujejo, da človek v zahodnem svetu redno nosi samo petino oblačil iz svoje omare. Imejte to v mislih, ko boste delali čistko v omari z oblačili. Obleke, ki jih v zadnjem letu niste nosili, komu podarite ali zavrzite, možnosti, da jih boste še kdaj oblekli, so skoraj nične. Nikar ne shranjujte oblačil, ki naj bi jih nosili, ko boste zbrali voljo za shujševalno dieto! Podobno strogo preglejte omarico za obutev. Pošvedrane čevlje in luknjaste copate vrzite proč!

Iz predalov odstranite prazne škatle in škatlice, pisala, ki že dolgo ne pišejo, dokumente, ki jih ne potrebujete več. Namesto šopka neurejenih lističev s pomembnimi podatki si uredite beležnico z naslovi in telefonskimi številkami. Knjige, ki na vaši knjižni polici zgolj nabirajo prah, podarite v bližnjo knjižnico ali prodajte antikvariatu. Ne žalujte za njimi, vedite, da bodo zdaj, ko imajo sploh kam, prišle nove, ki jih boste z veseljem prebrali.

Poglejte tudi v otroško sobo, v sodelovanju z otrokom odstranite premajhna oblačila, polomljene igrače in stare učbenike.

Ker klet ponazarja preteklost, podstrešje pa prihodnost, ju nikar ne spremenite v skladišče stare krame. Če se že nočete posloviti od babičine skrinje, za katero v domu ne najdete prostora, jo odnesite v klet. Na podstrešju hranite zgolj reči, povezane z dejavnostmi, za katere si želite v prihodnosti vzeti več časa, na primer slikarski pribor, če nameravate slikati.