Kaj o nas pove izbira pižame

Kdor spi brez vsega, v evinem oziroma adamovem kostumu, ima rad svobodo.

Objavljeno
21. februar 2011 17.05
Tomaž Kvas
Tomaž Kvas
Obleka naredi človeka, pravijo, saj lahko s tem, kar denemo nase, ustvarimo pri drugih želen vtis o sebi. Pri izbiri oblačil za spanec pa vemo, da nas v njih ne bo opazovalo številno občinstvo, zato nam je najpomembnejše, da so udobna. Zato to, kar nosimo v postelji, često pove o nas zelo osebne stvari.

Kdor spi brez vsega, v evinem oziroma adamovem kostumu, ima rad svobodo. Kakor noče, da bi mu nočni učinek kratilo spodnje perilo, tako tudi sicer gre skozi življenje s čim manj prtljage. Je svobodnega duha, ljubi izzive, dobro se počuti v svoji koži, ni ga strah pokazati, kakšen je, je ustvarjalen in neukročen.

A treba jih je razlikovati od tistih, ki spijo v spodnjicah, včasih še v nogavicah ali majici. Zadnji so pogosteje malce leni, vedno izbirajo lažjo pot, se neradi odločajo in marsikatero odločitev prepustijo naključju. Sicer so praktični, prizemljeni, skrbni do prijateljev, mili in počasne jeze. Tisti, ki nosi dolge spodnjice, je praktičen, prepričan vase in se zanesljivo ne uklanja modnim muham.

Ljudje, ki nosijo pižame, so iskreni, odprti in neposredni. Bolj ko je ta iz debelega in mehkega materiala, bolj cenijo toplino in ljubezen in tudi delijo ju raje vsenaokoli.

Odrasli, ki spijo v pižami, potiskani z liki iz risanke, ali celo v pajacu, potrebujejo obilo čustvene varnosti, hkrati pa sporočajo, da so globoko v srcu še vedno otroci. Tega jih ni sram, radi se zabavajo, igrajo in nasmejijo ob vsaki priložnosti.

Kdor nosi klasično dvodelno pižamo z gumbi, po možnosti enobarvno ali s pustim vzorcem, je zadržan, praktičen in ne želi izstopati po ničemer. Rad je urejen in je obziren do drugih. Kadar je na zgornjem delu izvezen monogram, to priča o nekoliko oblastni naravi, ki hrepeni po občudovanju.

Če je pri moškem pižama iz materiala, ki je za odtenek bolj eksotičen, kot je navadni bombaž, ali, bognedaj, celo svile, naj bi ta bil bolj umetniška duša in v stiku s svojo čutno stranjo, tudi potoval naj bi rad. Na splošno velja, da barvito in ekstravagantno nočno perilo pove, da imamo radi spanje. »A kdor se preveč nališpa za posteljo, zlasti moški, s tem izdaja globoko negotovost,« svari strokovnjakinja za modno teorijo dr. Alison Goodrum.

Ženske, ki nosijo dolge spalne srajce, so občutljive, cenijo udobje, dom, varnost in toplino. Krajša je srajca, bolj naj bi bila njena lastnica čutna, romantična, skrbna glede videza in polna zaupanja vase.