Meditacija za dobro jutro

Pomaga odpraviti škodljive posledice morebitnega stresa.

Objavljeno
20. februar 2011 18.18
M. V.
M. V.
Po jogijskem izročilu je dan modro začeti z meditacijo, s katero v sebi utrdite notranji mir, kajti takšni boste lažje kos dnevnim izzivom, predvsem pa vam ti zlepa ne bodo skalili prisebnosti in spokoja, zaradi česar boste vse, česar se boste lotili, opravili bolj zbrano in učinkovito. Z meditacijo, za katero potrebujete približno četrt ure, lahko tudi uspešno, predvsem pa vsak dan sproti, odpravljate škodljive posledice morebitnega stresa.

Ko se zbudite, in še preden vstanete iz postelje, se najprej dobro pretegnite, nato pa si v mislih ali na glas recite: »Sem mirna duša. Danes bom izžareval(a) spokoj svoje biti do vseh ljudi, s katerimi bom navezal(a) stik.« Nato se lotite meditacije za utrjevanje in poglabljanje notranjega miru. Med njo lahko ležite ali sedite, pomembno je le, da imate hrbtenico ves čas vzravnano, položaj telesa pa naj bo tako udoben, da ga lahko brez težav ohranjate četrt ure, kolikor traja meditacija.

Med njo sledite besedilu, ki ga bomo navedli v nadaljevanju, in sicer tako, da si poskušate čim bolj živo ne le naslikati predstavo o posamezni trditvi, ampak, da postanete ta trditev. Torej poskušajte biti mir, ne si le predstavljati, da ste mirni. Besedilo, ki vas vodi po meditaciji, se lahko naučite na pamet, lahko vam ga kdo bere, še najlažje pa je, da si ga posnamete, nato pa si ga vsakič, ko se odločite meditirati, predvajate. Če vam vaš glas na posnetku vzbuja neprijetne občutke, nemara prosite koga, ki ima vam prijetno barvo glasu, da vam ga naredi, kajti sicer bo vznemirjenost zaradi motečega glasu lahko kalila zbranost. Pazite, da boste med snemanjem med stavki naredili dovolj premorov – ti vam med meditacijo omogočijo, da poglobite predstavo oziroma doživljanje –, ves posnetek pa naj traja do največ 15 minut.

In še vodnik po meditaciji: »Sem mirna duša. (...) Sem mirna duša. (...) Moj um izpolnjuje spokoj. (...) V svet izžarevam mir. (...) Moj um nežno preplavljajo valovi miru. (...) Moj um je miren, čutim, kako ga obdaja spokojna tišina. (...) Sem mirna duša. (...) Sem mirna in ljubeča duša. (...) Moj um je lahkoten in prost skrbi. (...) Moja prava narava je mir. (...) Z vsako mirno mislijo, ki se mi utrne, postajam svetloba. (...) Sem svetloba, ki sije kakor zvezda. (...) V svet izžarevam mir in svetlobo. (...) Obdajata me svetloba in mir in v svet pošiljam valove svetlobe in miru. (...) Življenje je čudovita pustolovščina, ki mi omogoča spoznati se.«