Razblinijo strahove

Za prvo pomoč zoper strah naj bi med prsti pomeli sveži navadni rman.

Objavljeno
01. november 2011 20.38
Posodobljeno
03. november 2011 09.00
Aleksandra Sarvan
Aleksandra Sarvan
Po ezoteričnem izročilu, kot smo že pisali, zmore človek, ki je vesolje v majhnem, mikrokozmos, uresničiti, kar koli si zastavi, ko v sebi ustvari takšno razmerje vesoljnih moči, ki mu omogoči izpolniti načrt. Ko, na primer, želi, da bi mu jezik tekel kot namazan, naj bi v sebi predramil in okrepil moč Merkurja, božjega sla, ko hoče pridobiti nekogaršnjo naklonjenost, naj bi se uglasil z močjo Venere, boginje ljubezni. Ker je vsaka rastlina nosilka moči neke naravne prvine (elementov in/ali planetov), druženje z njo – uživanje njenih pripravkov, a tudi izpostavljanje njeni moči s tem, ko si kdo njene cvetove idr. všije v obleko ipd. – človeku pomaga hoteno spremeniti razmerje moči v njem, s tem pa tudi doseči želeno. Kako z rastlinami čarati za pogum, pa več v nadaljevanju.

Za prodornost in bojevitost

Navadna barvilnica (Phytolacca americana L.), ljudsko imenovana tudi vinobojka ali barvilna jagoda, je po ezoteričnem izročilu nosilka moči ognja in Marsa, zaradi česar razblinja strahove, krepi moč, pogum in podžiga bojevitost. V čarne namene se uporabljajo predvsem posušene temne jagode, s katerimi naj bi si napolnili žepe ali čarno vrečko iz rdeče svile, ki si jo zataknemo za pas, ko se podajamo v nevarne pustolovščine. Zaleže tudi, da v vse vogale spalnice nasujemo nekaj posušenih jagod rastline, pa nam menda ne bodo več klecala kolena od strahu in bojazni.

Pozor! Semena rastline, ki je domorodna v Severni Ameriki, so zelo strupena, zaradi česar jih nikar ne uživajmo. Pri nas jo uvrščamo med tujerodne invazivne rastline, razširjena je kot plevel na poljih žit, koruze in krompirja pa tudi v sadovnjakih.

Jaščarica (Peucedanum ostruthium) je med zeliščarji cenjena kot nekakšno univerzalno zdravilo, posebno učinkovito naj bi lajšala želodčne težave, prebavne motnje pa tudi vnetje žolča in obolenja jeter, med ezoteriki pa kot nosilka moči ognja in Marsa, ki človeku vliva moč in pogum.

Vejico, posušeno ali presno, cesarskega korena, kakor rastlino tudi imenujemo, naj bi nosili s seboj (v žepu ali v čarni vrečki okoli pasu ali všito v pas hlač ali krila), ko se soočamo z nečim, kar od nas terja ogromno telesne moči. Z njo naj bi se torej družili športniki, a tudi ljudje, ki opravljajo fizično izjemno naporno delo. Posušeno vejico jaščarice, zdrobljeno skoraj v prah, pa lahko uporabljamo tudi za oblikovanje čarnega kroga, če nas pestijo nočne more. V ta namen, preden ležemo spat, okoli postelje z nasutjem drobirja rastline na tla orišemo neprekinjeni krog ali elipso.

David z Goljatom

Boraga ali zvezdna roža (Borago officinalis) uteleša moči zraka in Jupitra, zato se v čarne namene z njo družimo tedaj, ko imamo opraviti z nečim (ali nekom), kar prekaša naše trenutne sposobnosti in zmožnosti. To sicer ne pomeni, da bo David z njeno pomočjo vedno kakor za šalo opravil z Goljatom, vsekakor pa so možnosti za to večje. Zaleže, da si v gumbnico zataknete sveži cvet ali pa okoli vratu nosite čarno vrečko zlato rumene barve, v kateri je za pest posušenih cvetov, ali pa pred velikim podvigom spite tako, da ste si pod vzglavnik dali čarno vrečko s pestjo posušenih cvetov.

Drobnocvetni lučnik (Verbascum thapsus) uteleša moči ognja in Saturna, zaradi česar je po čarnem izročilu v pomoč tedaj, ko se pred nekim podvigom, ki se ga silno bojimo, ker imamo opraviti z nasprotnikom, po naši presoji močnejšim, želimo navdati s pogumom in prodorno močjo. V ta namen naj bi devet noči in devet dni zapovrstjo okoli vratu nosili čarno vrečko iz rdeče obarvane svile, v kateri je za pest svežih ali pol toliko zdrobljenih posušenih lučnikovih cvetov. Manj učinkovit, a še vedno, bo tudi navadni lučnik (Verbascum phlomoides), ki pri nas uspeva v nižinah ob poteh, na posekah in sušnih predelih.

Tiha voda bregove dere


Dišečega grahorja (Lathyrus odoratus) na prvi pogled ne bi pričakovali med čarnimi rastlinami za moč in pogum, saj je vendar nosilec moči vode in Venere, ne prva ne druga pa se ne odlikujeta ravno po eksplozivni moči. Prej bi lahko dejali, da čarno druženje z dišečim grahorjem pripomore k temu, da se izpolni rek tiha voda bregove dere. Če namreč najmanj teden dni zapovrstjo spite z glavo na blazini, pod katero ste dali za pest svežih ali posušenih cvetov, se boste namreč domislili (ali sanjali o tem), kako bi lahko tudi v neki zadevi, ki vas že dlje tare in vam naganja strah v kosti, počasi, vendar zanesljivo zmagali.

Po čarnem izročilu vam dišeči grahor do premoči in zmage pomaga tudi s tem, ker vam ljudje, ko v žepu ali čarni vrečki okoli vratu nosite za pest svežih ali posušenih cvetov rastline, ne morejo govoriti laži, ampak samo resnico. Prav ta pa vam pomaga izbojevati si želeno. Povrhu se menda z njegovo pomočjo tudi s tem, da sami govorite resnico in samo resnico, pridobite zaveznike in prijatelje.

Podobno kot dišeči grahor v čarne namene uporabljamo tudi vrtno materino dušico (Thymus vulgaris), ki prav tako uteleša moči vode in Venere. Ako vam misli o nečem (ali kom) ponoči ne dajo spati ali vam kratijo spanec z nočnimi morami, naj bi pod blazino dali nekaj vejic materine dušice, pa boste ne le spali sladko kot dojenček, ampak se vam v snu nemara odstre tudi, kako naj se spoprimete z izzivom, ki vas muči. Po izročilu je modro s seboj vedno nositi nekaj svežih ali posušenih vejic zeli; ko nam primanjkuje moči ali poguma, zel pomanemo med prsti in povonjamo, pa nam bo šlo vse lažje od rok.

Navadni rman (Achillea millefolium) je vsestransko uporabna zdravilna rastlina z dolgo zgodovino zeliščarske rabe, med drugim s pripravki iz nje lajšamo vnetja, razkužujemo, zbijamo povišano telesno temperaturo in znižujemo krvni tlak, spoštujejo pa jo tudi ezoteriki, ker je nosilka moči vode in Venere. S pogumom in močjo smo navdani vsakič, ko med dlanmi pomanemo liste ali cvetove sveže rastline, nato pa s sokom rahlo podrgnemo še po zapestjih, kjer je čutiti srčni utrip, in po sencih na čelu. Za nameček tako prežeti z vonjem navadnega rmana bojda zlahka med neznanci pridobivamo prijatelje in zaveznike.