Sedem dni, sedem nravi

Po mjanmarski astrologiji so osebnostne lastnosti povezane s sedmimi dnevi.

Objavljeno
18. februar 2011 16.14
T. K.
T. K.
V nasprotju s klasično zahodno astrologijo v mjanmarski velja, da so osebnostne lastnosti povezane s sedmimi dnevi, ki se zvrstijo v tednu. Človeku po njej kroji usodo nebesno telo, ki vlada dnevu, ko je bil rojen. Ponedeljku Luna, torku Mars, sredi Merkur, četrtku Jupiter, petku Venera, soboti Saturn, nedeljo pa upravlja Sonce. Torej so rojeni na začetku tedna Lunini varovanci, rojeni sedmega dne pa Sončevi.

Sprehodite se čez teden in se prepričajte, ali se vaša nrav prilega dnevu, ko ste privekali na svet. Če ne veste, kateri dan je bilo to, vprašajte starše ali si pomagajte s stoletnim koledarjem.

PONEDELJEK

Prvi dan tedna je Lunin dan, takrat rojeni so previdne in negotove narave. Hrepenijo po mirnem in skromnem življenju, a jih ustavljajo visoke ovire, ki jim preprečujejo, da bi dosegli želeni občutek miru in varnosti. Zelo so navezani na družino, tudi delo poskušajo opravljati v družinskem krogu. Za svojce so se vedno pripravljeni žrtvovati. Z ljubeznijo ne varčujejo in se ji povsem predajo, partnerju so brezpogojno vdani. Ker imajo zelo bogato domišljijo, pobegnejo v svet romantičnih sanjarjenj, kadar koli se znajdejo do vratu v problemih. Uspešni so kot umetniki, najdejo se tudi v človekoljubnem delu. So nežni, plašni, občutljivi, zanima jih duhovnost in imajo močan materinski nagon.

Pri srcu jim je modra barva, a je zanje bolje, če se odevajo v zelena in bela oblačila, ker jim krepijo voljo, vztrajnost in optimizem.

Kako se ujemajo z drugimi tedenskimi znamenji? Zanje so ugodni petkovi ljudje, s katerimi se ujemajo čustveno in poslovno, neugodni pa torkovi, ki so preživahni zanje.

TOREK
Ker je torek Marsov, so ljudje, ki so na ta dan privekali na svet, odprte in trmaste narave, zelo dejavni, povrhu še za kanec ekshibicionistični. Rado se jim zgodi, da je jezik hitrejši kot pamet. Delo opravljajo mehanično, ker jim je pomembneje, da naredijo veliko kot pa dobro. Njihovo življenje je zelo zapleteno, a to bolj občutijo svojci, prijatelji in drugi, ki živijo z njimi. Radi imajo dogodivščine in ne pomislijo, preden se podajo v tveganje. Skozi življenje drvijo z velikim navdušenjem in vedrino, s trdno vero v pravico močnejšega in zmago, a jim pogosto primanjkuje pretanjenosti. So bojeviti, močni, dinamični, pogumni, hitri, nestrpni in odločni.

Radi imajo rdečo, a dobro je, da se kdaj oblečejo v temnejše odtenke, ki jih malo umirijo.

Ujamejo se z rojenimi v petek. S temi imajo strastno zvezo, v kateri vlada ognjevita spolnost. Ogibajo naj se rojenih v ponedeljek, ker bi v njihovi družbi izgubili živce.

SREDA

Kdor je luč sveta ugledal sredi tedna, si je izbral dan, ki mu vlada Merkur. Ti ljudje si najbolj od vsega želijo, da bi bilo njihovo življenje podobno napetemu pustolovskemu romanu, nabitemu z zanimivimi, nepredvidljivimi in razburljivimi dogodki. Zelo so kritični in nepotrpežljivi, pri delu ne prenesejo lenobe. Neprenehoma so v gibanju, njihov duh je nemiren in pustolovski, na račun česar trpi predvsem družinsko življenje. Radi imajo vse, kar ima vonj po novem, razburljivem in celo nevarnem. So ostrega uma, vendar z njim raje blestijo pred občudovalci, kot da bi ga namenili praktičnemu reševanju vsakodnevnih problemov, s katerimi se morajo namesto njih ubadati drugi. So primerni za trgovce, vešči so tudi v poklicih, ki zahtevajo obvladovanje pisanja, govorjenja in prepričevanja.

V garderobi si najraje omislijo rumena oblačila, a naj se v omari kdaj znajde tudi kakšno modro, da jim pomiri živce.

Na vseh področjih se dobro ujamejo z ljudmi, rojenimi v torek, nikakor pa ne z ljudmi svoje vrste, torej rojenimi v sredo.

ČETRTEK

Četrtek je Jupitrov dan in ljudje, rojeni takrat, življenjske probleme najraje rešujejo filozofsko, torej po globokem razmisleku ali pogovoru. Njihov odnos do življenja je odločen, dejaven in bojevit, vendar jih odlikuje tudi velikodušnost. V drugih utemeljeno vzbujajo zaupanje; obljuba je zanje sveta in je nikoli ne prelomijo. Njihov pogled na življenje je realističen, ne marajo se predajati žalosti, v vsem znajo najti kaj veselega, če že ne duhovitega, in nikoli ne objokujejo izgubljenih priložnosti. Včasih se nagibajo k pretiravanju. Zlasti iščejo sprostitev v dogodivščinah, dobri družbi, zabavi in različnih užitkih. Na okolico imajo pozitiven vpliv, ljudje jim verjamejo in zaupajo. So optimisti, dobro razpoloženi, filozofsko nrav pogosto obogatijo z izobraženostjo.

Ljube so jim svetle barve, ki jih morajo uravnotežiti z modro, da se umirijo.

Če iščejo dolgotrajno zvezo, se jim bo ta najverjetneje posrečila z osebo, rojeno v soboto, ogibajo pa naj se nedeljskih, s katerimi bodo le težko premagali značajske razlike.

PETEK
Rojeni v petek vedno želijo biti videti lepi, poželenja vredni, privlačni in vpadljivi, saj je dan, ki prinaša konec delovnega tedna, v znamenju Venere. Radi so urejeni, še pomembnejše pa jim je dobro razpoloženje. So zelo šarmantni, a tudi izbirčni in očarljivost hranijo le za izbrance, ki jih je po njihovem mnenju vredno omrežiti. Imajo veliko načrtov, vendar jih ne izpeljejo, če vidijo, da se dogodki ne odvijajo po scenariju in njihovem okusu. Naivno pričakujejo, da se jim bodo dobre stvari zgodile kar same; morajo se naučiti, da lahko dosežejo cilje le postopno, s potrpljenjem in veliko vloženega dela. So vesele narave, imajo pretanjen okus, smisel za lepoto, opazen in svojstven stil ter ljubijo potovanja.

Najraje imajo oblačila v pastelnih tonih, ne morejo pa se upreti sijočemu nakitu. Lažje bodo okrepili voljo in našli duševno ravnovesje, če se odenejo v zeleno.

Z ljudmi, rojenimi v ponedeljek, bodo na vseh področjih uspešen par, težje se bodo ujeli z rojenimi v sredo, s katerimi utegnejo doživljati kratke stike.

SOBOTA

Soboti daje pečat Saturn in takrat rojeni so zelo resni, odločni in vzbujajo zaupanje. Zamišljenci nenehno ocenjujejo ljudi in analizirajo njihove sposobnosti, šibkosti in vrline. Radi imajo tišino in se pogosto umaknejo v samoto, v kateri najdejo mir. Svoje življenje hočejo nadzorovati, pri delu so natančni, skoraj pikolovski, in vztrajajo, da je vse jasno opredeljeno in organizirano. Ne prenesejo sleparjenja, neodgovornosti in neresnosti, zlasti ne, kadar je v igri denar. Njihov pogled na svet je materialističen, so zelo praktični, razumski, umirjeni.

Njihovo osebnost najbolje izražata črna in bela, občasno pa naj se odenejo tudi v rumeno, ki jih utegne zvedriti v kronični resnosti.

Z ljudmi, rojenimi v četrtek, se bodo lahko znašli v dolgotrajni zvezi, najbolj problematični pa bodo odnosi z rojenimi v ponedeljek.

NEDELJA
Zadnji dan tedna je posvečen Soncu in nedeljci se vsega, kar počnejo, lotijo z velikim navdušenjem in radi vidijo, če pri tem vzbujajo veliko pozornosti. So gospodovalni in uživajo pri ukazovanju, zaradi česar se pogosto znajdejo v tekmovalnih odnosih. Veliko jim pomenijo tudi čast in družbeni položaj ter naslov. Sijejo, kadar jih hvalijo; nagrade in priznanja so jim merilo, ki jim največ pomeni. Sicer so velikodušni, in čeprav imajo radi tekmovalnost, vedno igrajo po pravilih in nikoli ne delijo udarcev pod pasom. Ne prenesejo avtoritete in se, kot vedo in znajo, na vse kriplje ogibajo vlog, v katerih bi bili komu podrejeni. Najraje so sam svoj šef in delajo po svojih prepričanjih ter pravilih. So dinamični, močni, čili, veliko jim pomeni čast, lahko so vase zazrti in radi vodijo druge.

Obožujejo kričeče barve, kot sta rumena in oranžna, zanje pa je priporočljiva bela, da bodo lažje nadzorovali nenadne vzgibe in bili v miru sami s seboj.

Slabo se ujamejo z ljudmi, rojenimi v četrtek, lažje pa najdejo skupno besedo s tistimi, ki so prišli na svet v ponedeljek.