Ukvarjati se z duhovnostjo ali živeti duhovno?

Živite, kakor da ste vselej in povsod na »duhovni delavnici«.

Objavljeno
09. februar 2011 17.53
M. V.
M. V.
Vzemimo, da ste bili minuli konec tedna na eni izmed delavnic joge, zena, tai čija, že česa, kar vam je pomagalo globoko sprostiti telo in duha, stkati trdno vez z oazo miru v sebi in ustvariti ubranost z vsem in vsemi. Že v ponedeljek popoldne, ko ste se znašli v gneči in naglici v vrsti pred blagajno v trgovini, se je začelo dobro počutje v lastni koži razblinjati. Toži se vam tudi po ljubečem tovarištvu, ki ste ga zlahka stkali z drugimi udeleženci delavnice, do (ne)znancev pa ga ne zmorete. Globoko zavzdihnete in se sprijaznite, da ste zdaj pač v »resničnem svetu«, prijetnega spokoja in ubranosti boste deležni šele na naslednji delavnici.

In vendar ni treba, da je tako, opozarjajo novodobni dušeslovci. Tudi v svetu tukaj in zdaj, kjer koli in vselej, lahko živite duhovno, častite svetost (vsakdanjega) življenja in ste v spokoju s samim seboj in vesoljem.

Stik z duhom (bogom, vesoljem, virom, kakor koli že imenujete to, po čemer koprnite in kar vam ponazarja vir miru, ljubezni, modrosti, navdiha ...) lahko navežete tudi v trgovini, pisarni, ko ste obdani z ljudmi, s katerimi navidezno nimate nič skupnega. V vas je vse, česar ste željni, osvetljujejo novodobni dušeslovci. Vi ste radost, ljubezen in svetloba. Ni treba, da ste na posvečenem kraju s posvečenimi ljudmi, da bi vedeli, kdo ste, in to tudi živeli.

Ko ste v družbi nekoga, ki se zaveda svojega duha in ga izžareva, vam je res lažje navezati in utrditi stik s svojim duhom, a to še ne pomeni, da ste kos nalogi samo tedaj, ko imate spodbudo in podporo. Sprejmite svojo pravo naravo, sprejmite duha v sebi in se ozrite naokoli.

Prvi korak k tkanju ubranih in ljubečih stikov z ljudmi je sprejeti se, naslednji pa je dovoliti si izraziti, živeti svoj pravi jaz, ki je, kot smo že napisali, radost, ljubezen in svetloba. Nagovorite človeka, ki je v vrsti za vami, kramljajte z njim, nasmejte se komu, poglejte blagajničarko v oči. Navežite stik z drugimi in jim z besedami in dejanji pokažite, da jih brezpogojno cenite. Ne bodite vljudni zaradi vljudnosti, ne sprašujte, kako vam je, če vas odgovor na to vprašanje ne zanima iskreno. Bodite, kar ste, in takšni navežite stik z drugim.

Ne pretehtavajte vsake besede, ki jo izrečete ali slišite v odziv na svoje, pozornost usmerite v srce, v to, da duhovno bitje, torej vi, tke stik z drugim duhovnim bitjem. Če cenite drugega, bo tudi on vas. Z ljubečo mehkobo, ki izvira iz vaše notranje ljubezni, opazujte, kaj nekdo v vaši bližini dela, kako je oblečen ipd. Lahko ga občudujete potihoma ali na glas izrečete poklon, vseeno, sčasoma boste opazili, kako se občutenje biti eno z vsem in vsemi, v vas širi in poglablja.

Pozornost in pozornosti

Ko se z neduhovno naravnanimi očmi ozremo naokoli, opazimo ploho ljudi, ki teče od enega opravka k naslednjemu, so silno zaposleni in se trudijo nekaj čim prej narediti. Sredi vrveža se opomnite, kaj je pod takšno zunanjostjo. Lahko uzrete nedolžnega dečka, ki je skrit v opravi resnega poslovneža? Vprašajte se, kaj si človek, ki stoji zraven vas pred prehodom za pešce, v življenju najbolj želi. Hrepeni po ljubezni, prijaznosti? Bodite pozorni na najgloblja hotenja, ki so skupna vsem ljudem in so na prvi pogled neopazna, saj jih prekrivajo vloge pešca, delavca, šefa, staršev in druge, ki jih igramo. Ko čutite, da se vez med vami in duhom in vami in ljudmi krha, globoko vdihnite in občutite, kdo ste vi pod vsemi maskami in vlogami, ki ste si jih oprtali. Občutite radost, a se zavedajte tudi svojih strahov, vlog in mask. Se tako zelo razlikujete od drugih? Ne, za pročelji vsakdanjosti smo si ljudje zelo podobni to spoznanje vam tudi pomaga ustvariti in utrditi občutenje enosti z vsem in vsemi. Ko drčate nakupovalni voziček po trgovini, okrepite samozavedanje.

Bodite pozorni na roke, ki potiskajo tovor, noge, ki jih postavljate drugo pred drugo, oči, ki drsijo s police na polico, iščoč zrele hruške ali kaj drugega. Če so to hruške, bodite pozorni, kaj vam vzbuja željo po njih. Je vaše telo lačno vitaminov? Telo vam venomer sporoča, katera hranila idr. potrebuje, prisluhnite mu, instinktivno veste, kaj potrebuje za utrjevanje zdravja in moči. Pretehtajte motive, ki vas ženejo k nakupu nečesa. Ste segli po roladi, ker potrebujete energijo ali ker bi se radi malo posladkali, razvajali, si zmanjšali občutek tesnobe ali se izmaknili občutenju osamljenosti, praznine ali kateremu drugemu vam bolečemu in neprijetnemu čustvu?

Ko se odločate, kaj boste kupili, vam izbiro narekuje notranji strah ali ljubezen? Postojte, preden voziček do vrha in čez naložite s sladkimi živili. Res potrebujete toliko hrane ali pa nemara tako želite zgolj potešiti neko drugo lakoto, po pravi (duhovni) ljubezni? Ne bodite prestrogi s seboj, ne postavljajte se pred sodišče, ne odmerjajte si hude kazni. Sprejmite se. Dovolite si, da si date na voljo prav to, kar zdaj potrebujete. Če je to čokolada, v redu, zaradi nje ne imejte slabe vesti, če pa je to skladovnica čokolade, bo nemara bolje, da pravo »hrano« zase poiščete kje drugje, morda tudi pri katerem strokovnjaku.

Bodite radodarni, priporočajo novodobni dušeslovci, kajti tudi tako utrjujete (po)vez(anost) z duhom v sebi, a tudi z duhom (bogom, svetlobo, virom ...) v ljudeh in vesolju. Podarite hlebec kruha brezdomcu, v vrsto pred blagajno spustite koga predse na svojo pobudo, pomagajte komu nositi nakupovalno vrečo do avtomobila, poberite nemarno vržen papirček na tleh in ga odvrzite v koš. Bodite vljudni, spoštljivi, spodobni do vesolja in ljudi. Po nakupih se odpravite s torbo ali vrečko za večkratno uporabo, ki jo je mogoče reciklirati. Nakupovalnega vozička ne »pozabite« sredi parkirišča, ampak ga pozorno odpeljite na kraj, ki je temu namenjen.

Vzemimo, da stojite tik pred blagajno in se vam odpira pogled na polico s časopisi in revijami. Pozornost vam pritegne naslov Kako predramite svojo ustvarjalnost. Namesto da bi kupili revijo, ki vam obljublja, da boste odkrili vrelec ustvarjalnosti, poskušajte že zdaj biti to, kar naj bi sicer šele postali. Utelesite ustvarjalnost. Uglasite se z vesoljem, povežite se z viri ustvarjalnosti v njem. Že to, da ste ta naslov sploh opazili, in to nemara prav v obdobju, ko ste se lotili kovati nekaj velikega iz ničesar, je že znamenje, da nikoli niste sami, da vam vesolje (življenje) vedno znova pošilja ogromno sporočil, ki vas usmerjajo na vašo pravo pot. Modrost in kažipoti k njej so povsod, le opaziti jih je treba in sprejeti. Živite, kakor da ste vselej in povsod na »duhovni delavnici«, kajti, razlagajo novodobni dušeslovci, v resnici tudi ste, le zavedate se morda tega ne tako pogosto, kot bi si želeli.