Živali – učiteljice in zaveznice

Tudi sodobni šamani toplo priporočajo druženje z živalmi.

Objavljeno
12. februar 2011 11.00
M. V.
M. V.
Če v časopisu, na televiziji, med sprehodom ali kako drugače pogosto naletimo na kakšno žival, naj bi to po mnenju sodobnih šamanov pomenilo, da nas njen duh nagovarja, nas želi posvariti pred čim, tudi pokazati na možno rešitev iz naših trenutnih težav. Svetujejo, da poglobimo stik z njo s proučevanjem njenih življenjskih navad in meditacijo.

Svet ljudi je od nekdaj tesno prepleten s svetom živali. Predniki so jih lovili za meso in krzno, krotkejše udomačili za hrano, pomoč pri prenašanju tovora, delo na polju ali zgolj dobro družbo. Bile so tudi pomembna prvina duhovne razsežnosti življenja. Šamani so obredno navezali stik z duhom izbrane živali – ta naj bi v njih ali v članih skupnosti, nad katerimi so bdeli, predramil njene moči, sposobnosti in spretnosti. Katera koli žival, ne le orel, medved, volk ali katera druga spoštovanja ali strahu vredna mogočnica, ampak tudi tako neopazna, kot je riba, kača, deževnik ali mravlja, se mu je lahko na duhovnem potovanju odkrila kakor vodnica ali varuhinja posameznika ali skupnosti.

Tudi sodobni šamani toplo priporočajo druženje z živalmi, kajti njihova moč (duh) nam lahko pomaga, da v sebi predramimo in razvijemo moči, sposobnosti in veščine, ki se jih doslej sploh nismo zavedali. Še več, človekov duh naj bi bil, naj se tega zavedamo ali ne, venomer v stiku z duhovi vseh bitij. Če nam neka žival kakor koli vzbudi pozornost, razlagajo novodobni šamani, je to pomenljivo. Spregledati znamenje in se nanj ne odzvati pomeni zavrniti vabilo, ki bi lahko obogatilo naše življenje.

Ni treba, da nemudoma sedemo s prekrižanimi nogami k meditaciji, se zazremo globoko vase in poskušamo v mislih navezati stik z duhom polža, ki nam je na sprehodu prečkal pot. Lahko se potopimo v branje priročnikov o njegovih življenjskih ciklih in navadah, tudi ti podatki nam lahko pomagajo z drugačnega zornega kota pogledati na trenutne življenjske preizkušnje, nas usmeriti k novi rešitvi starih težav ali so nam vir navdiha.

Navezati in utrditi stik

Kako v vsem živalskem kraljestvu najti žival, ki bi vam bila prav zdaj najboljša vodnica in varuhinja? Preprosto, odgovarjajo sodobni šamani – ozrite se okoli sebe, napnite ušesa in nos, kajti ona išče vas. Kakor po naključju vedno znova naletite na njeno sliko v revijah in časopisih, ko brez posebnega namena vključite televizijski sprejemnik, naletite na dokumentarni film o njej, z oglasnih panojev vas opazujejo njene oči, ko dobite kakšen uporaben ali okrasen predmet v njeni podobi in tako naprej. Lahko vas opozarja nase v sanjah ali vam pušča znamenja o sebi – med sprehodom vam veter pred noge prinese krokarjevo pero, nos vam vzdraži vonj po mokrem lisičjem kožuhu ali slišite skovikati sovo.

Če še zmeraj niste prepričani, da nagovarja prav vas, lahko to preverite z meditacijo. Zanjo izberite čas in prostor, kjer vas nič in nihče ne bo motil najmanj četrt ure, kolikor naj bi trajala vaja. Če želite, prižgite svečo ali dišečo palčko, sedite ali lezite, vseeno, pomembno je le, da je hrbtenica vzravnana, položaj telesa pa dovolj udoben, da v njem vztrajate toliko časa, kolikor traja vaja. Sprostite telo in umirite duha. Prosite svojega duha (svoj pravi jaz), naj naveže stik z vašo živalsko vodnico ali varuhinjo. Prosite, naj se vam njeno obličje prikaže prav zdaj, dokler meditirate, ali nemara v sanjah ali kako drugače. Bodite potrpežljivi in čakajte na odgovor brez vnaprejšnih pričakovanj in želja. Tudi če se vam ne začnejo takoj utrinjati misli o neki živali, mirno sklenite vajo in zaupajte, da se vam bo v bližnji prihodnosti pokazala.

Ko veste, katera žival je 'vaša', utrdite in poglobite stik z njo, svetujejo novodobni šamani. Lahko se, kot smo že napisali, iz priročnikov ali dokumentarcev bolje poučite o njej, s seboj v torbici ali denarnici nosite njeno sliko, si kupite obesek za ključe v njeni podobi, pod vzglavnik, preden greste spat, položite njeno pero (če ga ima), jo obiščite in opazujete v živalskem vrtu ipd. Z njo naj bi se družili tudi v meditaciji, tako da res dojamete, zakaj je prav zdaj vstopila v vaše življenje, na kaj vas želi opozoriti, kaj vas uči, kam vas vodi.

Vajo začnite enako, kakor smo že opisali za ugotavljanje, katera žival je vaša vodnica in varuhinja. Nato si zamislite, da jo obiščete v njenem bivališču, in prosite za nasvet. Vprašajte jo, na kaj vas želi opozoriti, kako vam lahko njene moči ali veščine pomagajo premostiti življenjsko preizkušnjo, s katero se spoprijemate. Ko dobite nasvet, se ji zahvalite za pomoč, v zahvalo lahko tudi kaj darujete naravi, na vrt recimo postavite ptičjo krmilnico, podarite nekaj denarja društvu za zaščito živali ipd.

Sova za modrost

V nadaljevanju vam ponujamo skromen vodnik po modrostih, ki jih lahko izluščite iz druženja s svojo živalsko vodnico in varuhinjo. Če vaše nismo navedli, pobrskajte po knjigah, zanesljivo se boste dokopali do njih.

Medved z zimskim spanjem ponazarja potrebo, da se kdaj umaknemo iz življenjskega vrveža, se v osami zazremo vase, se vprašamo, kaj si res želimo, šele nato pa se odločimo, kaj bomo naredili. Medved v sanjah ali kako drugače je navadno vabilo, naj si vzamemo čas zase, si povrnemo življenjske moči, sami zase sanjamo in snujemo prihodnost.

Srno enačimo s plahostjo, a tudi nežnostjo. Njeno pojavljanje je vabilo, naj bomo strpni s seboj in drugimi. Morda je boljše, da se nasilnežu kdaj umaknemo s poti, kakor pa da se z njim spopademo, če pa se z njim že dobimo iz oči v oči, bomo nemara več opravili s sočutjem in prijazno besedo kot z razkazovanjem svoje moči.

Lisica ponazarja pretkanost. Njena podoba je vabilo k previdnosti, obzirnosti, preudarnosti in potrpežljivosti. Pomeni, da si moramo neki problem najprej dobro pogledati z vseh zornih kotov, šele potem se odločiti, kako ga bomo rešili.

Žaba je doma v vodi in na kopnem. Lahko je spodbuda, naj brez strahu skočimo v novo življenje, partnerstvo idr., kajti splavali bomo. Žaba z lahkoto skače sem ter tja, hitro menjuje okolje, bodri nas, naj se podamo pustolovščinam naproti in zaupamo v svetlo prihodnost.

Konj je čredna žival, zato nas navadno opozarja na razmerja s soljudmi. Nekdo nas bo – ali mi nekoga – opozoril na bližajočo se nevarnost, nam nudil zavetje, nekdo nas bo o nečem obvestil, kar nam bo olajšalo izpolnjevanje načrtov, nam pomagal nositi del (življenjskih) bremen ipd. Konj je videti krotek in nežen, in vendar ga krasita silna moč in vzdržljivost, zaradi česar je ta žival lahko tudi spodbuda, da zmoremo prebroditi trenutne težave, čeprav zdaj dvomimo o tem.

Lev vzbuja spoštovanje, strah, enačimo ga z mogočnostjo, imamo ga za kralja živali. Poziva nas, naj ne stopamo več na koncu kolone, marveč se ponudimo za vodnika. Spodbuja nas, da si okrepimo samozavest, se postavimo zase, si dovolimo uresničiti srčne želje. Lahko je tudi znamenje, da se zmoremo po morebitnem padcu znova hitro postaviti na noge.

Če vas nagovarja miš, razlagajo novodobni šamani, je to nemara svarilo, da ni vse tako, kot je videti. Bodite pozorni, nemara ste spregledali neznatna znamenja, da vam kdo pripravlja past.

Kača z levitvijo ponazarja prerod, sposobnost, da zmoremo končati neko življenjsko obdobje in začeti novo. Pomaga nam posloviti se od starega in sprejeti novo.

Veverica nas vabi, da že danes naredimo kaj za to, da bo naša prihodnost varna in prijetna. Izkoristimo priložnosti, ki se nam ponujajo zdaj, da se pripravimo na morebitno obdobje suhih krav.

Orel ponazarja dober pregled preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Vabi nas, da na temelju preteklosti zgradimo prihodnost, o kateri sanjamo. Bodri nas tudi, da si drznemo dvigniti pogled, sanjati o še več in bolj, kot si nemara dovolimo zdaj.

Sova lovi ponoči, vidi, ko večina drugih bitij ne. Povezujemo jo z modrostjo, tudi sposobnostjo zadržati skrivnosti. Njeno pojavljanje je vabilo, naj pri sprejemanju odločitve zajamemo iz vrelca notranje modrosti, naj se zanesemo predvsem nase, ne na druge.