Zunaj osončja odkrili še več kot tisoč planetov

Velikost nekaterih je podobna Zemljini, na njih bi lahko obstajalo življenje.

Objavljeno
02. februar 2011 21.17
Mo. S./STA
Mo. S./STA
WASHINGTON – Vesoljski teleskop Kepler je odkril 1235 morebitnih novih planetov zunaj našega osončja, poleg njih pa še okoli 50 planetov, na katerih bi lahko obstajalo življenje, je objavila ameriška vesoljska agencija Nasa. Med njimi so tudi planeti, ki naj bi bili podobno veliki kot Zemlja.

Znanstveniki so doslej odkrivali predvsem velike plinaste planete, podobne Jupitru v našem Osončju, Kepler pa je odkril tudi precej manjše planete. Približujejo se tudi masi Zemlje, kar pomeni, da bi bili lahko potencialno boljši kandidati, da bi se na njih razvilo življenje, kot pa velikani, ki so jih odkrivali doslej. 

Za življenje, kot ga poznamo mi, je prevroče

Zlasti je zanimivo odkritje sončnega sistema z najmanj šestimi planeti, ki krožijo okoli zvezde, podobne našemu Soncu, imenovane Kepler 11 in oddaljene 2000 svetlobnih let. Prvih pet planetov je zvezdi še bližje kot Merkur Soncu in jo obkrožijo v manj kot 50 dneh. Razmere na njih so prevroče za razvoj in obstoj življenja. Zanimiva pri tem sistemu je tudi velikost planetov. Trije so veliki, nekje na ravni Urana ali Neptuna, trije pa bistveno manjši. Vsi imajo manjšo gostoto kot Zemlja. Kot domnevajo, imata najbolj notranja jedro iz vode, ovoj pa iz vodikovega oziroma helijevega plina. Tudi preostali trije notranji planeti imajo manjšo gostoto od Zemlje, kot kaže, pa imajo atmosfero iz vodika in helija.

Teleskop Kepler so v vesolje izstrelili leta 2009. V orbiti med Zemljo in Marsom kroži okoli Sonca in išče planete zunaj našega osončja, predvsem planete, ki bi bili podobni Zemlji in ki bi bili tudi znotraj cone, primerne za življenje, torej v območju, kjer ne bi bilo ne prevroče ne prehladno, da bi bila lahko na površju tekoča voda. Kot je sporočila Nasa, je Kepler za zdaj odkril 54 planetov, ki so v takem območju.