Avtocesto so delali zastonj

SCT jim dolguje več kot pet milijonov evrov, zato so se znašli v težavah.

Objavljeno
24. februar 2011 19.55
Oste Bakal
Oste Bakal
MURSKA SOBOTA – Na Darsu so že vrsto let pri svojem ravnanju zelo prostodušni, najhujše pa je, da se ob tem ne zganejo niti nadzorniki, ki jih je postavila država. Če se ta še ni zganila, jo bo mogoče le spodbudilo pismo, ki ga je Mirko Požar, predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Slovenije (ZIZDG), naslovil na premierja Boruta Pahorja.

Milijonov pa ni

V pismu podizvajalci opozarjajo, da jim SCT ni poravnal več kot pet milijonov evrov za opravljeno delo na pomurski avtocesti, ta pa naj ne bi imela niti uporabnih dovoljenj. Ob tem podizvajalci menijo: »SCT je podpisal izvajalsko pogodbo z Darsom, v okviru katere je predal bančno garancijo za dobro in pravočasno izvedbo del ter za poplačilo podizvajalcev iz naslova te garancije. SCT je dela končal, ni pa poplačal podizvajalcev. Ker ti zato niso predali vse potrebne dokumentacije, pomurska avtocesta nima veljavnih uporabnih dovoljenj.«

Neplačevanje opravljenih del je privedlo do tega, da je danes na desetine podjetij – podizvajalcev SCT – na pragu insolventnosti ali pa že v postopkih, saj zaradi hudih likvidnostnih težav ne morejo izpolnjevati obveznosti do dobaviteljev, zaposlenih. Ogrožen je obstoj na tisoče delovnih mest. Zaposlene in njihove družine je nenehno strah, kaj bo prinesel jutrišnji dan.

»Odgovornosti za neplačila podizvajalcem se Dars očitno zaveda, saj sicer na svoji spletni strani ne bi objavil obrazca za podizvajalce, ki naj ga uporabijo pri uveljavljanju zahtevkov za neposredna plačila. Predsednica uprave Mateja Duhovnik v izjavah za medije zatrjuje, da bo Dars nesporne terjatve do podizvajalcev poravnal. Take izjave so neresne in zavajajoče, saj dejanja Darsa niso skladna z deklarirano pripravljenostjo njegove predsednice, da poplača terjatve podizvajalcev. Dejstvo namreč je, da se na pisne zahtevke podizvajalcev za neposredna plačila, ki so mu posredovana na njegovem obrazcu, sploh ne odziva. Podizvajalci smo priče sprenevedanju predsednice uprave,« zatrjuje Požar.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Ali je državi res vseeno, ali propadejo ali preživijo številna podjetja, ki poslujejo v državi?