Balkanski bojevniki 
niso zamrznjeni

Sodijo mu tudi zaradi dveh kaznivih dejanj: tihotapljenja več kot dveh ton in pol kokaina,

Objavljeno
14. februar 2011 15.41
Boštjan Celec
Boštjan Celec
LJUBLJANA, BEOGRAD – Medtem ko so Srbi balkanskemu narkokralju Darku Šariću pobrali skoraj vse, kar je imel, se tega ukrepa slovenskega pravosodja očitno ni treba bati domnevnim članom slovenske celice njegove kriminalne združbe, ki je obtožena, da je iz Južne Amerike v Evropo tihotapila kokain.

V obtožnici na račun Ljubljančana Dragana Tošića in še 16 obtoženih namreč ni očitka, da so z očitanim jim poslom sploh kaj zaslužili, čeprav je tožilstvo prepričano, da njihovo premoženje izhaja iz večletne trgovine z drogo, saj so bili skoraj vsi brezposelni ali z zaposlitvijo, ki jim ni omogočala življenjskega standarda, kot so ga imeli, nepremičnin ter avtomobilov višjega cenovnega razreda in plovil.

»O tem, da jim bo nekaj odvzeto ali vsaj zamrznjeno, so poročala le občila. V resnici pa tega tožilstvo niti ni zahtevalo, saj za to nima podlage. Iz obtožnice namreč ne izhaja, da bi si kdor koli od obtoženih pridobil vsaj evro protipravne premoženjske koristi,« trdi Tošićev odvetnik Janez Koščak iz odvetniške družbe Čeferin.

Zaplembe in dve sojenji

Take sreče ni imel Šarić, saj so mu v Srbiji zaplenili za več milijonov evrov vredno premoženje in ga razprodali na javnih dražbah. Enaka usoda je doletela tudi njegove pajdaše iz dveh postopkov, ki potekata na posebnem sodišču v Beogradu. Na desetine hiš, stanovanj, umetnin in prevoznih sredstev jim je lani zasegla država, čeprav sploh še niso bili pravnomočno spoznani za krive.

In četudi je Šarić na begu, so ga Srbi fiktivno posadili na zatožno klop zaradi trgovanja z drogami in pranja denarja.
Sojenje tako imenovani Šarićevi skupini za pranje oziroma legaliziranje umazanega denarja se je v Beogradu začelo danes, na zatožni klopi pa se je znašlo tudi nekaj uglednih srbskih odvetnikov in gospodarstvenikov, ki jim tožilci očitajo, da so za mamilarskega kralja oprali več kot 20 milijonov evrov. Kot trdijo tožilci, so obtoženci zelo dobro vedeli, da denar, ki jim ga je dal Šarić za kupovanje raznih podjetij, izhaja iz trgovine s kokainom.

Drugo sojenje Šariću in še trem ducatom obtožencev v Beogradu pa že od septembra poteka zaradi tihotapljenja mamil, tožilstvo jih bremeni, da so iz Južne Amerike v Evropo pretihotapili več kot dve toni in pol kokaina ter poskrbeli za njegovo nadaljnje razpečevanje po zahodni Evropi. Ena od točk v srbski obtožnici govori o zaplembi 2174 kilogramov kokaina na jahti Maui, in ta točka je tudi najpomembnejši del slovenske obtožnice.

Niti obtožnica ni pravnomočna

Tošića, Dragana Beljkaša, Jakoba Remškarja, Mirzeta Lucevića, Petra Khermayjerja, Anesa Selmana, Boštjana Kopčiča, Roberta Šabića, Dejana Zupana, Marka Bublića, Đemajlija Mandjuko, Miralema Lucevića, Sandro Udrih, Valterja Abramovića, Tadeja Poljaka, Suzano Remškar in Zdenko Kondić skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala bremeni, da so se združili v hudodelsko združbo za tihotapljenje kokaina.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Medtem ko srbsko pravosodje v Balkanskem bojevniku dirja proti cilju, se pri nas dogaja bore malo.