Bavčar: Ne drži, da smo preprodajali orožje

Pogrevanje orožarskih zgodb naj bi bila posledica aktualnih političnih spopadov.

Objavljeno
05. marec 2011 11.17
Šp. S./STA
Šp. S./STA
MARIBOR – Nekdanji minister za notranje zadeve Igor Bavčar zavrača očitke o preprodaji orožja in meni, da v slovenski politiki ni tihega dogovora o tem, da se orožarskih poslov ne pogreva. »Enostavno ne drži, da smo preprodajali orožje. Vsakokratno pojavljanje in pogrevanje orožarskih zgodb je po mojem posledica aktualnih političnih spopadov,« je dejal za Večerovo prilogo V soboto.

Opozoril je, da je bila Slovenija razorožena: »Jasno je, da se je morala oborožiti. Dejansko sta se tako teritorialna obramba kot policija v tem času oborožili z opremo, ki je prej nista imeli. O tem lahko govorim. Nismo pa trgovali z orožjem za druge,« je poudaril.

Po njegovih besedah slovenska država ni prodajala orožja naprej na Hrvaško in v BiH. Je pa omogočala tranzit po posebej določeni proceduri, ki jo je Slovenija dosledno spoštovala, je še opozoril Bavčar. Dodaja, da so ta gradiva obdelale vse preiskovalne komisije, ki so se skozi leta zvrstile v parlamentu. Ministrstvo za notranje zadeve pa ni nikoli trgovalo z orožjem ali z njim prekupčevalo.

V povezavi z arhivskim gradivom in glede atentata v Velikovcu Bavčar pravi, da predsednik republike Danilo Türk tedaj jasno ni izvedel za akcijo iz medijev. Vprašanje arhivov se je po njegovih besedah odprlo zaradi državnega odlikovanja Ertlu, zadnjemu šefu SDV, torej politične policije.

Dejal je, da prej o tem niso debatirali: »Slovensko osamosvajanje pač ni bil primeren čas za to, kar smo takrat ocenili tudi v prvi vladi.« Po njegovi oceni je vprašanje tudi, ali bi se danes s tem ukvarjali, če ne bi bilo omenjenega odlikovanja. »Očitno pa je zdaj nekomu veliko do tega, da bi ustvaril drugačno podobo zgodovine. Zadevo vidim v kontekstu nekaterih dogodkov, ki kažejo, da ena politična opcija išče svojo zgodovinsko legitimiteto,« je sklenil Bavčar.