Bel kruh na črno
 duši stanovalce

Pekarna Karavanke2 v bloku je brez gradbenega dovoljenja.

Objavljeno
10. marec 2011 19.05
Boštjan Fon
Boštjan Fon
JESENICE – Železarsko mesto je lani dobilo dve pekarni istega lastnika, ki sta bili neverjetno hitro postavljeni. Lastniki, firma Altus+, so jima dali imeni Karavanke1 in Karavanke2. Pri drugi, ki je v pritličju nižjega bloka, se je zapletlo. »Od davnega 7. maja 2010, ko je pekarna začela obratovati, niti eno noč, razen med 24. in 3. uro zjutraj, nismo imeli miru. Ne moremo normalno dihati, ne moremo uporabljati dvorišča, uničene so komunalne napeljave, poškodovana in uničena je fasada in še in še je težav,« pripoveduje Branislav Šmid v imenu stanovalcev, ki živijo nad pekarno in se bodejo z lastniki in inšpekcijskimi službami za zaprtje po njihovem mnenju nelegalnega objekta.

Inšpektorji pa spijo

Marca lani se je na vhodnih vratih v blok pojavil letak, s katerim je firma Altus+, d. o. o., stanovalce obvestila, da bo v prostorih nekdanje tekstilne trgovine začela gradnjo pekarne. »Ob tem nismo vedeli, da firma za to nima nobenega dovoljenja. Oddali niso niti vloge na pristojnem organu za pridobitev gradbenega dovoljenja glede na spremembo namembnosti,« pojasni Šmid: »Stanovalci smo se takoj obrnili na gradbeno inšpektorico v Radovljici, ki je dejala, da bo ukrepala šele, ko bo pekarna v obratovanju. Obenem je lastnik firme Ylber Collaku vsem lagal, da ima vsa dovoljenja.« Začelo se je z adaptacijo prostorov. »Kaj vse smo pretrpeli že med izgradnjo, se ne da opisati. Dan in noč so ropotali, celo za velikonočne in prvomajske praznike, in ob vsem tem, če smo intervenirali, nas ni nihče razumel slovensko, ampak so nas odslovili v albanščini. Prav tako nismo nikoli prišli do odgovorne osebe na tako imenovanem gradbišču, saj izvajalci niso nikoli razkrili identifikacije.« Šmid se je obrnil na Upravno enoto Jesenice in od Eve Sever izvedel, da Altus+ nima dovoljenj za to, kar počne. Še več, nima niti vloge za njihovo pridobitev. Sosedje so vložil pisno prijavo, bil je še čas za ustavitev gradbenih del. Inšpekcija se ni odzvala. Stanovalce Titove 4 je ignoranca nadzornih služb privedla do tega, da so se obrnili na glavno republiško inšpektorico in ministra Roka Žarnića osebno.

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: »Moral sem se izseliti iz spalnice v sobo, ki ima nekaj svežega zraka, da vsaj malce spim.«