Bo kitajski kuhar
 prvi z dosmrtno ječo?

Zanika, da je kriv za umora, ki sta se zgodila 18. junija lani na Ižanski cesti.

Objavljeno
14. marec 2011 19.56
Boštjan Celec
Boštjan Celec
LJUBLJANA – Bo 44-letni kitajski kuhar Zuxiong Wu prvi obtoženec, ki ga bo po spremenjeni slovenski kazenski zakonodaji doletela dosmrtna ječa? Čeprav zakon tudi tako kazen omogoča, se to najverjetneje ne bo zgodilo, a če ga spoznajo za krivega, mu 30 let zapora najverjetneje ne uide.

Za dejanje, ki ga je domnevno zagrešil 18. junija lani na Ižanski cesti v Ljubljani, mu namreč tožilec Primož Suknaič očita kar štiri elemente umora na način, ki si zasluži dolga leta bivanja za zapahi: grozovit, zahrbten, iz brezobzirnega maščevanja in iz koristoljubnosti.

Zmaličena 
dolgo umirala


Kitajec je sedel na zatožno klop pred ljubljansko okrožno sodnico Mojco Zalar Kocjančič. Obtožen je umorov svojih šefov iz prulske restavracije Kitajska zvezda, 46-letnega Lin Zuyuana in njegove leto dni mlajše žene Wang Suju; za njima so ostali dva majhna otroka in danes 20-letna hči Lin Xiao, ki je prevzela njun posel.

Wu je s svojo družino živel v enem od stanovanj v šefovi hiši na Ižanski, z ženo sta bila tudi zaposlena v Kitajski zvezdi. Wujeva žena in Wang Suju sta bili celo sestri.

Odnosi so se skrhali, končalo se je s tragedijo. Wu je ponoči odšel v uto na dvorišču, pograbil motiko in kovinsko lestev ter slednjo prislonil na zid hiše. Po njej je splezal na balkon šefovega stanovanja in se napotil v spalnico, kjer sta spala šef in šefinja. »Moški se je prebudil in sedel na posteljo, obtoženi pa ga je s topim in ostrim delom sekire 16-krat udaril po glavi in telesu. Nato je po glavi in prsnem košu večkrat udaril tudi zraven ležečo žensko,« je začel tožilec prebirati besede obtožbe.

Sledila je nekajminutna disertacija naštevanja poškodb, ki sta jih utrpeli žrtvi in ki potrjujejo informacije s kraja zločina, da sta bila Kitajca zmaličena skoraj do neprepoznavnosti. Kitajec je imel kopico poškodb po glavi, prsnem košu in hrbtu, zlomljene je imel obrazne in lobanjske kosti, prsni koš, šesto in sedmo vratno vretence ter eno rebro. Krvavel je iz možganov in prsnega koša. Kri je bila tudi v pljučih, kar pomeni, da ni umrl takoj po prejeti seriji silovitih udarcev, ampak je v agoniji umiral od 10 do 15 minut.

Kri v pljučih je dokazovala, da je od 20 do 30 minut trpela tudi ženska, preden je nastopila zanjo odrešujoča smrt. Usodne so bile rane in raztrganine obraza, zlomi prsne kosti, nosu in čeljusti, udarci so ji izbili več zob in povzročili krvavitve notranjih organov.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: »Nisem kriv« 
z nasmeškom