Bo Mercator samo »Najbolji susjed«?

Ob hrvaškem sovražnem prevzemu Mercatorja bi bilo ogroženih 2.000 delovnih mest.

Objavljeno
18. februar 2011 17.33
R. S.
R. S.
ZAGREB – Odjeknila je vest, da naj bi hrvaška veriga supermarketov Konzum oziroma njen lastnik Agrokor načrtovala sovražni prevzem Mercatorja.

Ivičine dolgoletne sanje


Prvi človek Agrokorja Ivica Todorić naj bi, poroča današnji Dnevnik, v veliki tajnosti načrtoval ofenzivo na Slovenijo in prevzel vsaj polovico Mercatorja. Todorićeve sanje o lepljenju plakatov Konzuma čez Mercatorjeve napise niso nove, vendar doslej ni uspel zbrati dovolj denarja za prevzem. Tisti z dobrim spominom se bodo spomnili njegovih pogovorov o sodelovanju obeh trgovcev z Zoranom Jankovićem, ko je bil ta še šef Mercatorja. To so bili še časi pred krizo, Mercator in njegovi lastniki so bili še močni in nekaj časa se je celo govorilo, da naj bi Janković snoval prevzem Todorićevih trgovin.

Piše se leto 2010 in razmere na trgu so se drastično spremenile. Pivovarna Laško, finančno izčrpana in globoko v rdečih številkah, prodaja četrtino Mercatorja. Kupec, Agrokor, naj bi v pomladnih mesecih izvedel najprej nakup tega deleža, nato pa objavil ponudbo za prevzem najboljšega soseda v celoti. Todorić računa, da mu bo v tretje uspelo. Prejšnja dva poskusa vstopa na slovenski trg sta se mu izjalovila, toda zdaj računa, da lastnikom Mercatorja njegov denar ne bo smrdel. Denarja za prevzem naj bi imel dovolj, saj naj bi Todorić v žepu nosil pismo tujih bank, ki so mu s krediti pripravljene priskočiti na pomoč. Glavni sponzor sovražnega prevzema naj bi bila banka Unicredit, pomagala pa naj bi mu celo Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

Namesto najboljšega soseda najbolji susjed?

V upravi Mercatorja so zgroženi. Prvi sosed Žiga Debeljak si sicer želi močnega in finančno stabilnega lastnika, vendar to po njihovem mnenju Agrokor ni. Vprašanje je, kaj lahko naredijo. Analitiki že ugibajo, ali bi ubobožano Laško postopek prodaje sploh lahko še ustavilo, saj mu grozi insolventnost. Poleg tega je treba upoštevati, da so tuje banke ta trenutek lastnice pomembnega deleža v Mercatorju, navaja Dnevnik, in svoje delnice hočejo prodati zlepa ali zgrda. Na mizi naj bi bilo 750 milijonov evrov, kolikor naj bi kupec ta trenutek za podjetje moral odšteti.

Službo lahko izgubijo tisoči


Če bi Todoriću prevzem Mercatorja uspel, lahko največ hudega pričakujejo zaposleni in dobavitelji. Agrokor namreč govori o »sinergijskih učinkih« takšnega posla, kar po domače po navadi pomeni odpuščanja in racionalizacijo poslovanja, predvsem v nabavi in logistiki. V Mercatorju je tako ogroženih kar 2.000 delovnih mest, učinek prekinitev pogodb s slovenskimi dobavitelji pa je še povsem neznan!