Bo pijani voznik 
dobil 12 let?

Žnidarec je z 1,73 promila alkohola divjal po cesti z omejitvijo 70 kilometrov na uro.

Objavljeno
01. februar 2011 19.05
Mihael Korsika
Mihael Korsika
CELJE – Po dobrem letu od prometne nesreče na Kidričevi cesti v Celju, v kateri je življenje izgubila žena in mati dveh otrok, 47-letna Saša Preložnik, je obtožnica zoper pijanega 36-letnega povzročitelja Branka Žnidarca vendarle postala pravnomočna. Žnidarec je usodnega popoldneva 26. oktobra 2009 pijan kot čep divjal po Kidričevi cesti in kljub nasproti vozeči koloni prehiteval v škarje ter čelno trčil v Preložnikovo. Ta je zaradi hudih poškodb umrla na kraju nesreče, medtem ko se je tudi on hudo poškodoval. Tožilstvo je obtožnico vložilo že maja lani, vendar se je Žnidarčeva zagovornica nanjo pritožila iz formalnih razlogov, ki jih predvideva zakonodaja.

Do 12 let zapora


Tožilstvo mu v obtožnici očita kaznivo dejanje predrzne vožnje v cestnem prometu po prvem in tretjem odstavku 324. člena kazenskega zakonika, ki je začel veljati šele pred dobrima dvema letoma. Obtožen je predrzne vožnje pod vplivom precejšnje količine alkohola. Analiza krvi je namreč pokazala, da je imel v telesu kar 1,73 promila. Žnidarec je kar dvakrat prehiteval na dobro pregledni cesti, zato bi moral zaznati kolono vozil pred seboj, ob tem je prehiteval na delu ceste, kjer je to prepovedano.

V hudi pijanosti pa je milo rečeno divjal po cesti. »Na cesti, kjer je omejitev hitrosti 70 kilometrov na uro, je peljal s hitrostjo od 120 do 150 kilometrov na uro,« je za Slovenske novice povedal pooblaščenec Preložnikovih, celjski odvetnik Dragutin Mikša. V skladu s tretjim odstavkom omenjenega člena kazenskega zakonika po njegovih besedah Žnidarcu grozi od enega do dvanajst let zapora in prepoved vožnje motornega vozila. Mikša je celjsko sodišče že pozval, naj čim prej razpiše glavno obravnavo, da ne bi njeni najbližji z zavlačevanjem po nepotrebnem še bolj trpeli.

Življenje 52-letnega Martina Preložnika iz okolice Vojnika se je namreč 26. oktobra 2009 popolnoma ustavilo, ko so ga obiskali policisti in mu sporočili, da je njegova 47-letna žena Saša umrla v prometni nesreči. Martin je po 30 letih zakona, v katerem se z življenjsko sopotnico sploh nista nikoli sprla, ostal brez žene, 22-letni sin Blaž in 26-letna hči Nika pa brez matere.

»Saša se je vračala iz službe, še prej pa je šla obiskat strica, ki je v domu za starejše občane. Šla je še v trgovino, na poti domov pa je obtičala v koloni. Bila je četrta v njej, ko je nasproti pripeljal Žnidarec,« nam je žalostno pripovedoval Martin. Z mercedesom je peljal prehitro in se kljub koloni odločil za prehitevanje v škarje. »Prvi se je utegnil popolnoma umakniti, druga dva je oplazil, v Sašin avtomobil pa je čelno trčil. Trk je bil tako silovit, da je njen avto odbilo 21 metrov stran,« je povedal Martin. »To je umor in ne nesreča!« je bil ogorčen.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Pokojnici ukradli tudi poročni prstan, povzročitelj nesreče napisal opravičilo