Bodo Assangea izročili Švedski?

Sodni postopek, na katerem bo padla odločitev o izročitvi, se je začel na londonskem sodišču.

Objavljeno
07. februar 2011 16.10
Mi. S./STA
Mi. S./STA
LONDON – Julian Assange je prišel na zaslišanje na sodišče, ki naj bi do torka odločilo, ali bo ugodilo zahtevi Švedske za njegovo izročitev zaradi sumov posilstva in spolnega nasilja.

Assange ob prihodu ni dajal izjav, je pa njegov odvetnik Geoffrey Robertson dejal, da če bo do izročitve prišlo, bo to očitno zanikanje pravice, hkrati pa je zahteval predvsem prisotnost javnosti (torej medijev) na zaslišanjih o izločitvi njegovega klienta Švedski. Brez prisotnosti medijev in javnosti ne more biti poštenega sojenja, je dejal.

A zaslišanje Assangea o izročitvi Švedski tudi danes poteka za zaprtimi vrati. Odločitev, ali bo moral Assange na Švedsko, pa naj bi bila sprejeta v torek.

Izmišljene obtožbe?

Sicer pa so omenjene obtožbe uradno še vedno stroga tajnost in tudi tožilstvo še ni uvedlo formalnega postopka proti njemu. Uradno ga namreč švedska policija išče le, da bi ga v zvezi s temi obtožbami zaslišala.

Assange sicer meni, da so te obtožbe izmišljene in da je do njih prišlo zgolj zato, da bi ga kasneje zaradi objav zaupnih diplomatskih depeš na WikiLeaksu predali ZDA. Prejšnji teden je prvič za pomoč zaprosil tudi avstralsko premierko Julio Gillard, naj ga kot avstralskega državljana zaščiti.