Bodo Titu odvzeli najvišje nemško odlikovanje?

Donavski Švabi Josipu Brozu očitajo odvzete pravice in pregon v taborišča.

Objavljeno
02. februar 2011 11.05
P. P./STA
P. P./STA
FRANKFURT – Združenje pregnanih donavskih Švabov in kulturna ustanova donavskih Švabov sta nemškega predsednika Christiana Wulffa pozvala, naj nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Josipu Brozu - Titu posmrtno odvzame najvišje nemško državno odlikovanje, veliki križ za zasluge, piše nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Donavski Švabi – mednje spadajo tudi vojvodinski Nemci – Titu očitajo odgovornost za to, da so okoli 200.000 donavskim Švabom po koncu druge svetovne vojne odvzeli pravice in jih odpeljali v delovna taborišča. Zgolj med letoma 1945 in 1948 naj bi v teh taboriščih umrlo več kot 50.000 donavskih Švabov, pretežno žensk, otrok in starejših.

Zahtevo po odvzemu najvišjega nemškega državnega odlikovanja so donavski Švabi na Wulffa naslovili v času, ko na območju nekdanje Jugoslavije odkrivajo vedno nova množična grobišča z domnevnimi žrtvami Titovega režima. Kot še piše FAZ, je odlikovanje Titu leta 1974 podelil tedanji predsednik Zvezne republike Nemčije Gustav Heinemann.