Bodo ženske na Kitajskem kmalu izumrle?

Politika enega otroka ni več tako stroga kot nekoč.

Objavljeno
14. marec 2011 22.29
Mo. S./STA
Mo. S./STA
PEKING – Zaradi družinske politike, ki vključuje selektivne splave, bo v večjem delu Kitajske in Indije čez 20 let precej več moških kot žensk. Ocenjujejo namreč, da bo moških kar 20 odstotkov več kot žensk, kar lahko privede do katastrofalnih posledic za družbo. Kdo bo namreč rojeval potomce, če žensk ne bo?

Študijo je objavila kanadska strokovna revija Canadian Medical Association Journal, profesorica Therese Hesketh z londonskega centra za mednarodno zdravje in razvoj pa se boji, da bo nezmožnost poroke pri številnih povzročila psihološke težave in morda celo povečanju nasilja ter zločinov.

Neravnovesje med spoloma se je začelo že pred časom, saj tradicija narekuje, da imajo moški potomci pač prednost pred ženskimi. Mnoge bodoče matere se tako za splav odločijo le zato, ker pod srcem nosijo deklico, kljub temu da politika enega otroka tam postaja vse manj stroga.

Na Kitajskem se običajno na 100 deklic rodi 105 dečkov, v nekateri predelih države pa je to razmerje že 100 proti 130. V indijski prestolnici se na 100 deklic rodi 125 dečkov, kar je prav tako skrb vzbujajoče. Sicer pa je v Indiji razlog, ki govori v prid rojstvu dečka, tudi visoka dota, ki jo mora dekletu ob poroki dati njena družina.