Boleča bula je 
bila kostni rak

Zaradi nevestnega zdravnikovega pregleda naj bi umrl njihov 27-letni sin Damijan Javoran.

Objavljeno
04. februar 2011 18.51
S. O.
S. O.
LJUBLJANA – Še ena v nizu tragičnih življenjskih zgodb, pri kateri naj bi vidno vlogo odigral tudi nevestni zdravnik. Zgodila se je Dragici in Zlatku Javoran oziroma njunemu sinu Damijanu. Damijan Javoran je pri 24 letih obiskal splošnega zdravnika zaradi boleče bule na hrbtnem delu telesa. Ta ga sploh ni strokovno pregledal, ampak mu je zgolj predpisal analgetike. Pozneje je mladenič umrl za redko obliko kostnega raka. Starši so prepričani, da bi bil njihov edinec še vedno živ, če bi ga zdravnik temeljito pregledal in poslal k specialistu. Zato civilno tožijo zavod Revita za 70.000 evrov. Majhna vsota glede na to, da denar ne bo obudil pokojnega sina.

Usodni obisk zdravnika


Kalvarija Damijana Javorana se je začela 2. julija 2003, ko je zaradi boleče bule pod lopatico na desni strani obiskal splošnega zdravnika Edvarda Pirnata v Zdravstvenem zavodu Revita. Ta ga ni ne pregledal ne pretipal. Naročil mu je zgolj, naj dvigne desno roko, in ugotovil, da ga boli. Zato mu je predpisal lekadol in ga poslal domov.

Seveda s tem Damijanova zdravstvena težava ni bila odpravljena. Ker je bula ostala in ga je še kar naprej bolelo, se je čez teden vnovič oglasil pri zdravniku. Edina sprememba od prejšnjega obiska je bila v tem, da mu je tokrat predpisal močnejše zdravilo naklofen in izdal napotnico za fizioterapijo, ki pa je sploh ni potreboval, saj njegove težave niso bile takšne narave.

Čez dva meseca se je odpravil na Inštitut RS za varovanje zdravja, saj je imel pregled za službo. Tam je zdravnica takoj opazila, da nekaj ni v redu, in ga poslala k specialistu, da bi ugotovil, kaj je z njim narobe. Že naslednji dan se je zato spet odpravil v zavod Revita po napotnico. Zdravnica, ki ga je tokrat sprejela, ga je nemudoma urgentno napotila na onkološki inštitut v Ljubljani, kjer so ugotovili resnost primera in mu že naslednji dan opravili punkcijo.

Hkrati je Damijan izvedel šokantno novico, da so mu zdravniki ugotovili ewingov sindrom oziroma redko obliko kostnega raka. Čeprav je sprva kazalo, da bo vse v redu, so mu pozneje odkrili še metastaze v pljučih in poprsnici. Po prepoznem in dolgem neuspešnem zdravljenju je ta svet zapustil 21. marca 2006.

Tožba proti zavodu


Zaradi suma, da je zdravnik zanemaril svoje dolžnosti in malomarno pregledal njunega sina, in zaradi tega, ker Revita vztrajno zavrača krivdo, sta se Dragica in Zlatko odločila, da bosta resnico iskala na sodišču. Njun odvetnik David Sluga nam je pojasnil: »Tožimo zavod Revita, ne konkretnega zdravnika, ampak delodajalca, ki je odgovoren za škodo, ki jo je povzročil njihov delavec.«


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Odvetnik David Sluga da ne bo težko dokazati, da je zdravnik zavoda Revita deloval malomarno in nestrokovno