Bolečine Kalanove 
hude za 10.000 evrov

Prof. dr. Ravnik: »Ne bi bil rad pacient predsednice zdravniške zbornice!«

Objavljeno
17. februar 2011 13.30
Boštjan Celec
Boštjan Celec
LJUBLJANA – Ni se še polegel hrup zaradi informacije, da si je predsednica Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) dr. Gordana Živčec Kalan dala decembra izplačati vrtoglavih 16 tisočakov plače – to številko so sicer pozneje na zbornici zanikali – že bi spet rada dobila kupčak evrov, o kakršnem lahko običajni smrtniki le sanjamo.

Deset tisočakov se je namenila iztožiti od predstojnika inštituta za anatomijo medicinske fakultete v Ljubljani prof. dr. Deana Ravnika zaradi besed, ki jih je izrekel v lanskem intervjuju za Jano v članku Predsednica, odstopite!

Pravdanje po doktorsko

Pravda se je na ljubljanskem okrajnem sodišču začela danes, Kalanova pa v tožbi trdi, da je zaradi Ravnikovih neresničnih izjav in žaljivih vrednostnih sodb zoper njeno dobro ime in čast imela hude duševne bolečine.

Tako jo je Ravnik po njenem osebno diskreditiral, ji lažno očital, da slabo vodi ZZS in da je kriva za slab ugled zbornice, da je arogantna, paranoična, ker se je na novinarska vprašanja v zvezi z Borom Nekrepom odzvala paranoično, da širi neresnice.

Na pravdnem oddelku sodišča sta se gledala kot pes in mačka, sodnica Andreja Fašun pa ju je zaman hitela prepričevati, da takšno pravdanje nima smisla in bi bilo »najpametneje in najbolj fajn, da bi se vidva na miren način zmenila zunaj sodišča«.

Predsednica zbornice se je sicer bila pripravljena dogovoriti že med poravnalnim narokom in odstopiti od tožbe, če se ji Ravnik opraviči, pa temu to ne pade niti na misel. »Ker nisem govoril o njej kot o osebi, ampak o funkciji, ki jo opravlja. Toda skrbi me zanjo, če jo zaradi mene dajejo glavoboli in nespečnost, če se zaradi mojega intervjuja ne more več zbrati in skoncentrirati, če težko sprejema poslovne odločitve, če je postala kritična do sodelavcev. Čudi me, da v takem stanju sploh še lahko opravlja poklic zdravnice in jaz že ne bi hotel biti njen pacient,« se je na tožbo cinično odzval Ravnik.

V podobnem slogu je nadaljeval: »Je pa res, da bi tudi mene bolela glava, če bi me vlačili po sodiščih v dveh kazenskih zadevah, bi se z menoj ukvarjala protikorupcijska komisija in računsko sodišče, bi delal v dveh službah in gradil hišo.«

Kalanova je po poravnalnem naroku, ki je kajpak padel v vodo, mimo novinarjev molče oddrvela s sodišča, sodnica Fašunova pa je nadaljevanje pravdanja prestavila na 19. april.

Ravniku se zdi čudno, da bo morala kmalu zaradi predsednice ZZS na zatožno klop sesti še ena od njegovih kolegic iz sveta medicine, prof. dr. Metka Zorc z inštituta za histologijo in embriologijo medicinske fakultete: »Ja, njo pa toži le zaradi tega, ker je rekla, da bi moral namesto nje zbornico voditi kar moder gospod s sivo brado, resen človek z izkušnjami.«

 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: »Zdravništvo je ne spoštuje«