Bolnik ožgan,
 oddelek uničen

Zdravstveno osebje je s hitro akcijo kar samo evakuiralo 31 bolnikov.

Objavljeno
11. februar 2011 21.57
Iztok Umer
Iztok Umer
IZOLA – Hudo opečen bolnik, ki je bil privezan na bolniško posteljo nevrološkega oddelka za interno medicino, 31 evakuiranih bolnikov na tem oddelku in večja materialna škoda so posledice požara, ki je sinoči nekaj po 22. uri izbruhnil v sobi št. 8 v tretjem nadstropju Splošne bolnišnice Izola. Prisebnosti zdravstvenega osebja in hitremu posredovanju poklicnih gasilcev iz Kopra gre zahvala, da se zublji niso razširili in da se drugi pacienti niso zastrupili z zadušljivim dimom, ki je v trenutku prekril trakt internega oddelka. Zakaj je zagorelo, še preiskujejo koprski kriminalisti in kriminalistični tehniki.

Uspešna evakuacija


Iz izolske bolnišnice so nam sporočili, da je v četrtek ob 22.05 zagorelo v bolnišnični sobi v tretjem nadstropju. Gašenja se je lotilo že zdravstveno osebje, ki je hkrati začelo evakuacijo bolnikov iz vseh sob oddelka interne medicine. Premestili so 31 bolnikov, največ v četrto nadstropje, medtem ko so huje opečenega 57-letnika in še tri druge bolnike premestili na kirurški oddelek. V sporočilu vodstvo bolnišnice še navaja, da so takoj po končanem posredovanju gasilcev začeli odpravo posledic požara. Že dopoldne je bila večina bolnikov iz internega oddelka v svojih sobah. Dopoldne so tudi opečenega 57-letnika odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Ponj je prišel policijski helikopter.

Predstojnik oddelka interne medicine dr. Blaž Berger je dodal, da je bila v uri izbruha požara ravno menjava izmen, tako da je bilo v bolnišnici več osebja. Na pomoč so tako priskočili tudi tisti zaposleni, ki so že odhajali z dela. Ker se je na hodniku oddelka iz goreče sobe začel valiti zadušljiv dim, je prisebno osebje takoj začelo evakuacijo bolnikov. Zubljev se je najprej lotilo zdravstveno osebje in tako omejilo širjenje ognja še pred prihodom gasilcev koprske poklicne brigade. Dim k sreči ni uhajal v sosednji hodnik v istem nadstropju, kjer je oddelek za dializo, tako da tamkajšnjih bolnikov ni bilo treba reševati. Po Bergerjevih besedah so že dopoldne usposobili vse sobe in vanje znova namestili bolnike, zaprti so le soba, v kateri je zagorelo, in oba sosednja prostora. Te bodo popolnoma sanirali v dveh tednih.

Medicinci gasilci


Vodja operative koprskih poklicnih gasilcev Denis Glavina je povedal, da se je v četrtek dopoldne, bilo je ob 10.08, oglasil avtomatski javljalnik, s katerim je izolska bolnišnica povezana z operativno pisarno gasilske brigade. »Proti izolski bolnišnici se je s petimi vozili odpeljalo osem naših gasilcev, ki so bili v nočni izmeni. Ker je bil požar omejen, nam ni bilo treba vleči cevi iz vozil, temveč smo ogenj ukrotili že z uporabo bolnišničnega hidranta. Pohvaliti moram osebje bolnišnice, ki je s takojšnjo evakuacijo preprečilo, da ni prišlo do kakšne zastrupitve z dimom. Na tem oddelku so namreč bolniki, ki imajo že tako težave z dihanjem. Pri evakuaciji bolnikov pa so zdravstvenemu osebju pomagali tudi naši gasilci,« je strnil Glavina. Dodal je še, da se v njihovi operativni pisarni večkrat oglasi avtomatski javljalnik, ki zaznava dim v izolski bolnišnici. Ob vsakem alarmu se gasilci nemudoma odzovejo, čeprav se je doslej vedno izkazalo, da je šlo za lažni alarm. Tokrat je šlo prvič zares.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Za požar kriva vžigalnik in medsosedska pomoč?