Bomo uspešno pregnali zimo?

Pustni torek zaznamujejo maske, povorke, prireditve in norčije.

Objavljeno
08. marec 2011 08.39
Mo. S./STA
Mo. S./STA
LJUBLJANA – Pustni torek je zadnji dan, ko lahko pustne maske odganjajo zimo. Otroške maske bodo danes preplavile vrtce in šole, v nekaterih krajih pa bodo še zadnje pustne povorke in prireditve.

Pestro bo po vsej Sloveniji

S tradicionalnim pokopom pusta se tako na Ptuju končuje 51. kurentovanje. Na žalni slovesnosti pred mestno hišo bo plemeniti karnevalski princ ptujskemu županu Štefanu Čelanu vrnil oblast v mestu. Še zadnjič bodo nastopili kurenti. Osrednja pustna zabava v Celju se bo začela z zbiranjem mask na Trgu celjskih knezov. Sledila bo pustna povorka proti središču mesta, pusta pa bodo pokopali na pepelnično sredo pred muzejem novejše zgodovine.

V Kostanjevici na Krki bodo v sklopu pustnih norčij gonili medveda, orali in sejali, v sosednjem Šentjerneju pa bodo priredili pustno predstavo. V okviru Dobovskega mednarodnega pustnega karnevala bodo nastopili tradicionalni kosci in orači, sledila pa bo dobovska otroška pustna povorka.

Veliko otroško pustovanje bodo pripravili tudi v Kranju, Škofji Loki in na Bledu. Nekatere vasi v okolici Bleda in Radovljice bodo predstavile star običaj vleke ploha, ki so ga nekoč fantje vlekli skozi vas v posmeh dekletom, če v glavnem ženitvenem času ni bilo poroke.

Tudi koprske ulice bodo v znamenju otroške pustne povorke. Po mimohodu bodo malčki koprskih vrtcev rajanje nadaljevali v koprski Taverni, pridružili pa se jim bodo tudi osnovnošolci.

Pokop pusta in prihod pomladi

Konec velikih pustnih povork, rajanj in drugih norčij bo tradicionalen simboličen pokop ali sežig pusta, ki se bo v nekaterih krajih zgodil nocoj, po večini pa na pepelnično sredo. S tem sklepnim dejanjem bodo dokončno odgnali zimo in vse slabo ter priklicali dobro. Tako bodo v Cerknici na posebni svečanosti na pepelnično sredo pokopali pusta in tako sklenili večdnevne pustne prireditve.