Britancem ukradli Rim

Za 35 milijonov evrov jo je kupil losangeleški muzej Getty

Objavljeno
08. marec 2011 20.25
Ursa Splichal
Ursa Splichal
LOS ANGELES – Slika Rima, ki jo je leta 1839 naredil angleški mojster J. M. W. Turner, je doživela svoj ameriški debi: potem ko jo je julija za kar 35,7 milijona evrov kupil muzej J. Paula Gettyja iz Los Angelesa, bodo lahko obiskovalci zdaj prav tam občudovali mojstrovino.

Muzeju je uspel nakup dela v originalnem okvirju, a je britanska vlada zavlačevala z izvozom vse do februarja, saj so se hoteli prepričati, ali bi lahko zbrali dovolj denarja, s katerim bi zagotovili, da bi narodni zaklad ostal doma. Poskus se je nazadnje izjalovil in slika je šla čez lužo.

Olje, ki je bilo ocenjeno na 20 milijonov evrov, je bilo dotlej le enkrat na trgu, v 171 letih je imelo samo dva lastnika, na koncu je bilo razstavljeno v škotski narodni galeriji.

Prek dražbene hiše Sotheby's v središču Londona jo je prodajal potomec petega grofa Roseberyja, ki je sliko Modern Rome – Campo Vaccino kupil leta 1878, ko je bil z ženo Hannah Rothschild na medenih tednih. Ko je bilo delo prodano, je David Moore-Gwyn, strokovnjak za britanske slike pri avkcijski hiši Sotheby's, dejal: »Turnerjevo delo je danes dobilo izjemno potrditev. Ta dih jemajoča podoba prikazuje umetnika v njegovem najboljšem trenutku, izjemna je za zbiratelje, saj je kakovostna in v odličnem stanju, za trg pa pomeni nekaj svežega. V zadnjih mesecih je bilo čudovito spremljati odziv zbirateljev z vsega sveta, ki ga je sprožila slika. Turner je umetnik, ki presega meje britanske umetnosti, prodaja te izjemno redke slike pa je bila priložnost, ki se ponudi le enkrat v življenju, zato je zbiratelji nikakor niso hoteli zamuditi.«

Dražilo je šest ljudi, ki so ceno lepo dvigovali in postavili novi rekord za Turnerjeva dela: prejšnji je znašal 23,5 milijona evrov, sliko so prodali aprila 2006. Mojstrovina Pogled na Rim je bilo zadnje upodabljanje italijanske prestolnice angleškega umetnika, dokončal jo je v obdobju, ki velja za vrhunec njegovega ustvarjanja.