Burja: iz rdečega v oranžno opozorilo

Nevarnosti še ni konec; danes zaradi burje poškodovana dva človeka.

Objavljeno
02. marec 2011 08.21
P. P.
P. P.
AJDOVŠČINA, NOVA GORICA, KOPER – Razmere zaradi močne burje se počasi umirjajo, po napovedih meteorologov naj bi močnejša burja s sunki do 90 kilometrov na uro pihala še del noči na četrtek. Danes sta se zaradi burje poškodovala tudi dva človeka - v dopoldanskem času je moškemu padel na glavo strešnik, poškodovan pa je bil tudi voznik tovornjaka, ki se je okrog 11.30 prevrnil na magistrali cesti v Ozeljanu.

Preko današnjega dne je poškodovala 49 stanovanjskih in poslovnih objektov, podrla več dreves, zaradi padajočih predmetov in vej je poškodovanih tudi 37 vozil. Močna burja na Vipavskem in Goriškem v nočnih in jutranjih urah ni povzročila večjih težav.

Strešniki poškodovali 29 vozil

Na Goriškem je podrla nekaj dimnikov, odkrila nekaj nadstreškov in prevrnila tovornjak. V vasi Zalošče je poškodovan del starejše hiše, v Ajdovščini je odkrila streho na poslovno-stanovanjskem objektu C3, ko so padajoči strešniki poškodovali 29 vozil, parkiranih na parkirišču v bližini stavbe.strešniki pa so poškodovali približno 20 vozil.

Po odločitvi statika, ki si je ogledal objekt in ocenil poškodbe, so že podrli močno poškodovan prizidek, stanovalca v hiši pa zaenkrat nista ogrožena.

Burja je poškodovala tudi več električnih daljnovodov v Vipavski dolini, na odsekih Komen-Štanjel-Sveto, Hrpelje-Podgrad, Pivka-Knežak, na Banjški planoti, v okolici Bilj, Malija-Rižana, pred kratkim pa tudi na daljnovodu Ajdovščina-Predmeja. Brez električne energije je bilo zjutraj 4300 odjemalcev.

Težave z elektriko

Elektro Primorska je že dopoldne odpravil motnje v napajanju na Sežanskem in na Obali ter na območju Ajdovščine. Do 15. ure ure je brez napajanja ostalo še 178 odjemalcev na območju Komna in Svetega, zaradi poškodovanega nizkonapetostnega omrežja pa še približno 70 odjemalcev v 10 različnih zaselkih.

Zaradi močne burje so bile za tovorna vozila zaprte vse magistralne ceste in hitra cesta, slednja med razcepom Nanos in Vrtojbo večino dneva za ves promet. Po 16. uri so delno sprostili promet na odcepu hitre ceste med Vrtojbo in Selom, vendar le za osebna vozila. Omejitve hitrosti zaradi močne burje veljajo tudi na primorski avtocesti med Razdrtim in Koprom.

Težave tudi v ladijskem prometu


V obalnih občinah burja ni tako močna, tako da je Letališče Portorož danes odprto, je pa bilo zaradi burje in visokih valov nekaj omejitev v pomorskem prometu. Dve večji tovorni ladji sta imeli ponoči težave, saj ju je na sidrišču močno zanašalo, zato so ju umaknili v zavetrje. Luka Koper je bila delno odprta, ladijski promet pa se je sprostil po 14. uri.

Sunki burje, izmerjeni na boji pred Piranom, so danes dosegli dobrih 100 kilometrov na uro, valovi pa višino štirih do petih metrov. V luški kapetaniji poudarjajo, da se bo umirilo šele v četrtek, zato je bil promet po morju otežen preko vsega dne.

Hitrost burje tudi do 145 kilometrov na uro

Ob 5.30 so sunki burje na Ajdovskem in Vipavskem koncu dosegali hitrosti okrog 145 kilometrov na uro. V Ajdovščini in Novi Gorici danes ni bilo pouka, zaprti so bili tudi vrtci in glasbene šole.

Na hitri cesti Vrtojba–Razdrto je bila okoli druge ure zjutraj zaradi močnih sunkov vetra uvedena četrta stopnja zapore, kar pomeni, da je hitra cesta zaprta za ves promet. Ob 5.15 je bila uvedena zapora tudi na regionalni cesti Ajdovščina–Podnanos, in sicer tretje stopnje, kar pomeni, da je promet dovoljen samo za osebna vozila. Na primorski avtocesti je med Koprom in razcepom Nanos zaradi burje oviran promet, zato je omejena hitrost vožnje.