Čebelar čebelarju
 zastrupil čebele?

Lastnik je največji slovenski in evropsko priznani čebelar.

Objavljeno
09. marec 2011 10.21
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
OPLOTNICA – Delavci največjega slovenskega čebelarja, 76-letnega Janka Pislaka iz Apač pri Kidričevem, kar niso mogli verjeti svojim očem, ko so ob rutinski kontroli čebelnjaka v Brezju pri Oplotnici našli mrtve celotne čebelje družine. »Samo v tem čebelnjaku je bilo 69 panjev, vsak izmed njih ima svojo matico in družino. Poginilo je vse, razen štirih, morda petih panjev,« nam je dejal Robert Bali, izučeni veterinar in zet največjega slovenskega čebelarja. Toda morije s tem še ni bilo konec. Kot bi imel zle slutnje, se je Janko Pislak odpeljal do poldrugi kilometer oddaljenega čebelnjaka v Kovaškem Vrhu nad Oplotnico in naletel na podobno žalosten prizor. Morije tam ni preživela niti ena družina. Še več, preživela ni niti ena samcata čebela iz 72 panjev.

Ni bilo škropivo

Samo v enem dnevu je čebelarska družina Janka Pislaka, ki tudi v evropskem merilu spada med največje mojstre svojega kova, izgubila 140 čebeljih panjev in družin. »Če vam povem, da ima povprečni slovenski čebelar med 10 in 20 panjev, potem si lahko predstavljate, kaj se je zgodilo. To je prava katastrofa. Predstavljate si lahko, kakšna katastrofa bi bila, če bi se to zgodilo kateremu izmed večjih slovenskih čebelarjev, ki imajo v povprečju od 100 do 200 panjev. To bi zanj verjetno pomenilo konec čebelarstva,« je dodal dober poznavalec razmer Robert Bali.

Pogini čebel predvsem v spomladanskem času niso nič posebnega, predvsem zaradi škropiv, ki jih uporabljajo pridelovalci sadja in zelenjave. Toda v začetku marca sadjarji še ne škropijo dreves. »Seveda se nam je v preteklosti že zgodilo, da je kdo škropil drevesa in so naše čebele odletele tja. Tudi veter nam je že ponagajal in iz okoliških sadovnjakov prinesel škropivo. Toda takrat umre od tri in pet odstotkov celotne populacije,« je pojasnil Pislak, ki ga je pomor tako prizadel, da se je umaknil v pisarno svojega podjetja v Apačah. Po neuradnih ocenah je v dveh čebelnjakih umrlo med tremi in šestimi milijoni čebel.

Kaj naj bi zakrivilo pogin celotnih družin v čebelnjakih v Brezju in Kovaškem Vrhu, še ni povsem jasno. Prizadeta čebelnjaka si je že včeraj ogledala Vida Lešnik, specialistka s področja zdravstvenega varstva čebel z Nacionalnega veterinarskega inštituta. Sicer še ni uradnih rezultatov vzorcev analiz, a veterinarka naj bi že na terenu izključila, da bi bile čebele žrtev katere bolezni. Pislak je tudi izključil možnost, da bi lahko čebele poginile zaradi hrane, ki jim je bila položena v panje, da so lažje preživele zimo. »Tudi sami imamo mikroskope, pod katerimi smo videli, v kakšnem stanju so mrtve čebele. In vse kaže, da so bile zastrupljene,« je s težkim srcem pojasnil Janko Pislak.

Mrtev živi zid

O čebelji tragediji na obronkih Pohorja so obveščeni tudi mariborski policisti, ki pa čakajo na uradne rezultate z Nacionalnega veterinarskega inštituta. Šele ko bodo prejeli te, bodo lahko določili morebitnega krivca. Za Janka Pislaka pa dvoma o krivcu ni: »Čebele so bile namenoma zastrupljene. To lahko stori le čebelar. Že novembra lani se je bližnji čebelar, ki ima čebelnjak nedaleč od omenjenih dveh, pritoževal, da čebele iz naših dveh ropajo po njegovih panjih. Takrat smo ustanovili posebno komisijo in ugotovili, da je vse v skladu s čebelarskimi predpisi. Čebelnjaki niso preveč skupaj, konec koncev tako stojijo že dobrih 17 let. Domnevam, da so bile čebele zastrupljene s podobnim strupom, kot jih uporabljamo za insekte. Razpršena megla pobije na milijone živali. Toda v panjih je bila zgodba drugačna. Strup je pobil le kakšnih 500 čebel, ki so v panjih padle na tla in zaprle majhno špranjo, s tem pa so se zadušile preostale v panju.«

Veterinar Robert Bali, ki je zaposlen v čebelarstvu Pislak, je na podlagi jajčec, ki jih je našel v enem izmed panjev, ugotovil, da so bile čebele še pred tremi dnevi žive. »Veste, čebele imajo obrambni mehanizem, ki zaščiti celoten panj. Ko pride napadalec, z živim zidom zagradijo špranjo, ki je edini vhod in izhod iz panja. Čebele v zidu so pomrle, nastala je panika in preostale so se najverjetneje zadušile,« je s strokovne plati razložil Bali. Po strokovnih ocenah je škode med 40.000 in 50.000 evri. »Bolj kot povrnitve škode si želim, da bi storilca prijeli in ga javno osramotili,« je sklenil hudo užaljeni in prizadeti Janko Pislak.