Cepivo proti novi gripi povzroča narkolepsijo?

S spornim cepivom so se cepili tudi v Sloveniji; pri WHO bodo domnevno povezavo proučili.

Objavljeno
08. februar 2011 16.19
T. L./STA
T. L./STA
ŽENEVA – Potem ko so se v medijih začela pojavljati poročila različnih evropskih inštitutov za zdravje, ki so opozarjala na povezavo med cepivom zoper novo pandemsko gripo in narkolepsijo, se je z uradnim poročilom oglasila tudi krovna svetovna organizacija za varovanje zdravja – Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Kot so zapisali, so od 12 držav prejeli poročila o možni povezavi med cepivom proti novi gripi in narkolepsijo. Zato bodo pri WHO to podrobneje proučili, za zdaj pa cepljenje še naprej priporočajo, saj je po njihovem mnenju korist večja od razmeroma majhnega tveganja.

Premaga jih trden spanec ... kjer koli, kadar koli


Narkolepsija je motnja spanja, ki se kaže kot izjemna utrujenost, zaradi katere bolniki nenadoma padejo v trden spanec, lahko tudi sredi kakšne dejavnosti.

Odbor WHO za varnost cepiv (GACVS) je minuli teden razkril podatke finske študije, ki je pokazala, da imajo otroci, cepljeni s cepivom proti novi gripi pandemriks, devetkrat več možnosti, da zbolijo za narkolepsijo, kot tisti, ki niso bili cepljeni.

Več primerov narkolepsije predvsem pri otrocih in mladostnikih


Omenjeni odbor se je zato odločil podrobneje preiskati morebitne povezave med narkolepsijo ter pandemriksom in drugimi cepivi. WHO je sporočil, da je od avgusta lani – po obširnem cepljenju proti novi gripi leta 2009 – o primerih narkolepsije predvsem pri otrocih in mladostnikih poročalo najmanj 12 držav.

Težave z narkolepsijo, ki bi bile lahko povezane s cepljenjem proti virusu H1N1, so se pojavile predvsem pri otrocih in mladostnikih, pogostejše kot v drugih državah pa so bile na Švedskem, Finskem in Islandiji.

S cepivom so cepili tudi v Sloveniji

Preiskavo o domnevni povezavi med cepivom in narkolepsijo je uvedla tudi Evropska agencija za zdravila (EMA), ki je pristojna za odobritve zdravil. WHO kljub temu cepljenje še vedno priporoča.

Cepivo pandemriks, ki ga izdeluje farmacevtska družba GlaxoSmithKline, so v letih 2009 in 2010 po podatkih WHO uporabili v 47 državah. To cepivo je bilo tudi delo donacij WHO revnim državam med pandemijo gripe. S tem cepivom so cepili tudi v Sloveniji.