Cerkev hoče papeževe organe

Njegovo telo mora ostati nedotaknjeno, saj pripada Cerkvi.

Objavljeno
06. februar 2011 12.15
S. N./STA
S. N./STA
VATIKAN – Papež Benedikt XVI. je bil lep čas podpornik transplantacije organov, a od njega darovanja organa ne moremo pričakovati. Iz Vatikana so namreč sporočili, da njegovo telo v celoti pripada Cerkvi.

Čeprav je bil kardinal Joseph Ratzinger od leta 1970, ko je še živel v Nemčiji, lastnik izkaznice darovalca organov, je bila ta ob njegovem posvečenju v papeža leta 2005 razveljavljena.

Monsinjor Georg Gaenswein je pismo, v katerem je obravnaval to vprašanje, naslovil na nekega nemškega zdravnika, ki je dejstvo, da je papež lastnik izkaznice darovalca, uporabil za pridobivanje drugih darovalcev. Gaenswein je tako želel poudariti, da je vsakršno sklicevanje na zdaj že razveljavljeno izkaznico napačno.

Vodja vatikanske zdravstvene pisarne, poljski nadškof Zygmunt Zimowski, je italijanskemu časniku La Repubblica povedal, da je povsem razumljivo, da mora papeževo telo ostati nedotaknjeno, saj pripada Cerkvi.

Do začetka 20. stoletja so papežem po smrti sicer odstranjevali organe in jih kot relikvije shranjevali v cerkvi sv. Vincecija in Anastazija v Rimu. Običaj je nato v začetku 20. stoletja ukinil papež Pij X.