Cerkniški župan nagaja butalskemu karnevalu?

Pred dnevi ukradli ogrodje razgaljene čarovnice Uršule

Objavljeno
04. marec 2011 20.35
Jaroslav Jankovič
Jaroslav Jankovič
CERKNICA – Na glavnem trgu v Cerknici so v četrtek ob četrti uri popoldne po butalskem času oblast prevzeli Butalci. Cerkniški karneval, ki je poleg ptujskega korantovanja, cerkljanske laufarije in meščanske šelmarije v Kostanjevici na Krki največji in najslikovitejši v Sloveniji, se zadnja leta spopada s hudimi težavami.

Lansko zimo jim je težak sneg podrl šotor, kjer so imeli spravljene svoje karnevalske rekvizite. Povrhu pa se zdi, da župan Marko Rupar ni najbolj naklonjen karnevalu.

Cerkniški karneval je znan po tradicionalnih, megalomanskih lutkah, ki so jih člani ustvarjali in oblikovali desetletja. Kdo ne pozna razgaljene čarovnice Uršule, tradicionalne, sedem metrov dolge ščuke, vklenjenega povodnega moža Jezerka. Za njima lazi megalomanski zmaj, ki je velik kot majhen tovornjak.

Kot rečeno, je sneg lani januarja speštal čarovnico Uršulo, štiri metre visokega Jezerka so našli prekucnjenega, zmaju je sneg polomil noge, povrhu pa se je mularija guncala in mu zlomila rep. A kljub temu so minulega septembra društveniki pobrali polomljene lutke in jih v velikih garažah komunale začeli skrbno obnavljati. Ko smo zapeljali na dvorišče komunale, so iz hangarja pripeljali vsaj pet metrov visoko čarovnico na metli, ki so se ji bliskale oči. Tudi velikanska ščuka je bila skoraj nared.

A ko ima hudič mlade, jih ima več. Pred dnevi so nepridipravi ukradli ogrodje coprnice Uršule. Prizadevni člani so delali in varili noč in dan, da so naredili novo.

Cerkniški karneval obišče nič manj kot 14.000 ljudi, a kot kaže, nad njim niso vsi navdušeni.

Po Cerknici se namreč širijo govorice, da naj bi župan Rupar zelo omahoval pri že dogovorjeni gradnji pustnega centra. Menda je želel imeti park, pa so ga zafrknili nekdanji lastniki zemljišča, ki naj bi zemljo prodali izključno za namene pustnega društva.

»Ne, ne, to ni res. Hoteli smo le preveriti, ali so dokumenti v redu. Gradbeno dovoljenje imamo, začeli bomo graditi.« Po drugi strani pa naj bi imelo vodstvo občine velike ideje o razvoju turizma. Po tretji pa župan butalski vladi na dan karnevala ne dovoli zasedati na občini, kar je bila 20-letna tradicija. Menda zato, ker so stavbo prebelili.