Čermak zanikal dajanje podkupnine Janši

Marin Tomulić dvomi o tem, da bi to sploh bile Čermakove besede.

Objavljeno
02. marec 2011 22.59
T. L./STA
T. L./STA
LJUBLJANA – Hrvaški general Ivan Čermak je prek svojega odvetnika zanikal navedbe hrvaškega trgovca z orožjem Marina Tomulića, da je leta 1991 v Luki Koper pri uvozu orožja za Hrvaško tedanjemu ministru za obrambo Janezu Janši in tedanjemu ministru za notranje zadeve Igorju Bavčarju izročil podkupnino, je poročala TV Slovenija.

Čermak je zaradi suma vojnih zločinov priprt v Haagu, zato kontaktiranje z njim po navedbah TV Slovenija ni mogoče, tako je televiziji Čermakove izjave danes posredoval njegov odvetnik Steven Kay.

»Ne vem, zakaj Tomulić omenja moje ime. Takrat nisem hodil v Koper, nisem se pogajal o prevozih, sploh pa nisem prevzel nobenega tovora. (...) Ni mi znano, da bi kak slovenski uradnik po Janševih navodilih v tistem, za obe državi težkem obdobju zahteval protiusluge ali provizijo. Za vso pomoč jim bomo večno hvaležni,« je po poročanju TV Slovenija dejal Čermak.

Tomulić dvomi o tem, da bi to sploh bile Čermakove besede


Tomulić pa je glede Čermakovega zanikanja podkupovanja dejal, da Čermak zagotovo ne more povedati, kar bi želel. Podvomil je o tem, da bi to sploh bile njegove besede.

Tudi odvetnik generala Vladimirja Zagorca, ki je bil po Tomulićevih navedbah prisoten ob domnevni predaji denarja, Tomulićevih trditev za slovenske medije ni potrdil, je še poročala TV Slovenija.

Kot je znano, je hrvaški posrednik v trgovini z orožjem Marin Tomulić v knjigi avstrijskega raziskovalnega novinarja Richarda Schneiderja o aferi Hypo predsednika SDS in nekdanjega ministra za obrambo Janeza Janšo obtožil prejemanja podkupnin pri uvozu orožja v Luko Koper med embargom leta 1991.

Tomulić je pred dnevi za Odmeve na TV Slovenija zatrdil, da se je z Janšo in Bavčarjem srečal oziroma ju je videl, ko so čakali ladjo v Luki Koper. Zatrdil je, da so bili takrat poleg njega v Kopru še Čermak, takratni namestnik hrvaškega notranjega ministra Željko Tomljenović in Vladimir Zagorac.

»V Koper smo prišli nekaj ur, preden je ladja priplula. Čermak je bil zelo slabe volje in prav takrat je rekel vsem, da je predsednik Franjo Tuđman nezadovoljen zaradi zahteve Janše in Bavčarja glede podkupnine oziroma 250.000 dolarjev,« je pojasnil Tomulič in dodal, da je vedel za vsebino torbe, saj mu je to povedal Čermak.