Dalajlama je napovedal umik

Po njegovo je prišel čas, da Tibetanci sami izberejo svojega voditelja.

Objavljeno
10. marec 2011 09.48
P. P./STA
P. P./STA
NEW DELHI – Tibetanski duhovni in politični vodja dalajlama je danes napovedal, da se namerava umakniti iz tibetanske politike. Ob obletnici tibetanskega upora kitajski nadvladi leta 1959 je v Dharamshali v Indiji dejal, da je prišel čas, da Tibetanci sami svobodno izberejo svojega voditelja.

Kot je dejal, bo zaprosil tibetanski parlament, da ga razreši s položaja vodje vlade, ki ima sedež v izgnanstvu v Indiji. Tibetanski parlament se bo sicer sestal prihodnji teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Moja želja za zmanjšanje pristojnosti nima nič z željo po zmanjšanju odgovornosti. To bo dolgoročno koristilo Tibetancem. Ne gre za to, da bi obupal,« je dejal v nagovoru.

Dalajlama je voditelj države že vse od 15. leta. Ko so Kitajci v 50. letih 20. stoletja zasedli Tibet, je leta 1959 vodil upor proti kitajski vladi, a Tibetancem ni uspelo in dalajlama se je bil prisiljen umakniti v izgnanstvo, od koder še zdaj vodi tibetansko predstavništvo.

Njegova vloga voditelja države je sicer predvsem simbolična in danes 75-letni nobelovec za mir je že dolgo napovedoval umik s tega položaja. »Že od 60. let sem vseskozi govoril, da Tibetanci potrebujejo voditelja, ki bi ga narod svobodno izbral in bi mu lahko predal pooblastila. Zdaj je prišel čas, da to uresničim,« je dejal.

Vseeno pa namerava ostati duhovni voditelj Tibetancev in se tudi ne namerava umakniti iz političnega boja za svobodni Tibet, je zagotovil: »Še naprej sem predan svoji vlogi v pravičnem boju za Tibet.«

Do koliko sprememb bo dejansko prišlo, je težko napovedovati. Vloga dalajlame kot voditelja vlade je bolj ali manj ceremonialna, medtem ko je najpomembnejša njegova vloga duhovnega voditelja. A dalajlame so bili tradicionalno tako politični kot duhovni voditelji Tibeta.