Danes je svetovni dan varčevanja z energijo

Približno četrtina gospodinjstev ne ravna učinkovito z gospodinjskimi aparati.

Objavljeno
06. marec 2011 16.32
Ma. F./STA
Ma. F./STA
LJUBLJANA – Danes jesvetovni dan varčevanja z energijo. Slovenci smo, kot je ugotovila lanska raziskava, o energetski učinkovitosti Slovenije dokaj dobro ozaveščeni glede učinkovite rabe energije, a z njo večinoma ne ravnamo tako.

Raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 1.000 gospodinjstev, je pokazala, da v Sloveniji prevladujejo energijsko neučinkovite stavbe, saj kar 60 odstotkov enodružinskih in 72 odstotkov večstanovanjskih stavb nima ustrezne toplotne izolacije.

Slovenci se ogrevamo predvsem s kurilnim oljem in drvmi, pri centralnem načinu ogrevanja pa prevladujejo manj učinkoviti kotli. Povečuje se uporaba klimatskih naprav, ki pa so zelo velik porabnik električne energije, česar se mnogi ne zavedajo. Klimatsko napravo ima 16 odstotkov gospodinjstev.

V gospodinjstvih pa po drugi strani nad navadnimi žarnicami že prevladujejo sijalke.

Približno četrtina gospodinjstev ne ravna učinkovito z gospodinjskimi aparati. Medtem ko je odstotek energijsko učinkovitih štedilnikov majhen, pa je energijsko učinkovitih hladilnikov skoraj dve tretjini. Petina gospodinjstev pri kuhanju ne uporablja pokrovke, ne ugaša predčasno električne kuhalne plošče, perilo pere pri največji temperaturi in za sušenje perila tudi poleti uporablja sušilni stroj.

V Stranki mladih Slovenije so ob današnjem dnevu opozorili na sistemske ovire, ki državljanom po njihovem mnenju otežujejo varčevanje z energijo. Prav tako menijo, da je država s svojimi investicijami na področju varčevanja z energijo slab vzor državljanom, saj še vedno ni sprejela sklepa o gradnji v pasivnem standardu, ob katerem so angažirana javna sredstva. Kritični so tudi do po njihovem preveč zbirokratiziranega podeljevanja subvencij na tem področju.

Na pomen varčevanja z energijo so opozorili tudi v SDS in na spletni strani poudarili pomen osebnega odnosa do varovanja okolja in zmanjševanja potrošnje energije.