Delavki nista 
bili vestni?

Policisti preiskujejo sum nevestnega dela v službi

Objavljeno
23. februar 2011 19.49
Sebastijan Ozmec
Sebastijan Ozmec
RAVNE NA KOROŠKEM – Tragični zgodbi triletne deklice iz Mežice, ki jo je najprej prizadela ločitev staršev, nato pa naj bi jo zlorabil dedek, ni videti konca. Slovenjgraško sodišče je odločilo, da jo mora oče vrniti mami, ki živi skupaj z dekličinim dedkom, temu mnenju pa je pritrdilo tudi višje mariborsko sodišče. Po mnenju nekaterih, ki se ukvarjajo s primerom, je v tem konkretnem primeru odpovedal tudi Center za socialno delo Ravne na Koroškem, prav tako pa tudi policija, ki preiskuje primer. Kljub temu so policisti te dni obiskali center in preiskovali domnevno kaznivo dejanje nevestnega dela v službi.

Uradna preiskava

Po zatrjevanju očeta deklice je bila policija o sumu zlorabe obveščena že lani spomladi, najprej je to storila mati, nato pa še oče, a je slovenjgraški policist Jože Bračko takrat zgolj opravil razgovor z deklico in zadevo končal v enem dnevu. Zdaj pa se je vendarle nekaj zganilo, saj so policisti ravno te dni potrkali na vrata ravenskega centra za socialno delo. Proti dvema uslužbenkama centra namreč poteka predkazenski postopek; gre za socialno delavko Ireno Pudgar in psihologinjo Jasno Špiler Čadej. Policisti ugotavljajo, ali nista v konkretnem primeru morebiti nevestno opravljali svojega dela. Predvsem zaradi tega, ker se nista ozirali na opozorila o možni zlorabi, ampak sta zgolj na besedo verjeli mami. Delavki naj torej ne bi strokovno preverili obtožbe o ogroženosti deklice. Še huje je to, da so delavci centra samo dvakrat obiskali hišo, v kateri živita dekličina mama in dedek, ker pa slednjega ni bilo doma, so zadevo na hitro končali in se niso več vračali. Povsem nesprejemljivo glede na hude obtožbe o zlorabi.

Gre za deklico, ki se je leta 2007 rodila mladim staršem, ti pa so se kmalu potem ločili. Sporazumno sta se dogovorila, da otrok ostane pri očetu, mama pa jo je videvala enkrat do dvakrat na teden. Po nekem obisku pri mami in dedku je njen oče opazil, da se z njegovo hčerko dogaja nekaj čudnega; vse bolj je bila zaprta vase, psihično uničena in depresivna. Ko je pri njej po enem izmed obiskov opazil še vidne poškodbe, je takoj posumil, da jo oče njegove nekdanje partnerice spolno zlorablja.

Deklica, ki bo te dni stara štiri leta, je imela po ugotovitvah svojega očeta po enem izmed obiskov pri dedku vidne znake zlorabe, odrgnjena je bila namreč po notranji strani stegen, imela je pordeli spolni organ, sledi pa so segale vse do zadnjične odprtine. Deklica naj bi očetu celo pripovedovala, kako ji je dedek fotografiral golo ritko in ob njej glasno vzdihoval. Mati je sicer zatrjevala, da se ni nič zgodilo, pozneje pa se je izkazalo, da naj bi tudi sama prijavila domnevno zlorabo na center za socialno delo. Zlorabe ni mogla z gotovostjo niti potrditi niti ovreči.

V varno hišo

Od takrat se tako rekoč ni nič premaknilo. Oče domnevno zlorabljene deklice se je sicer pritoževal na vse mogoče institucije, a brez uspeha. Prišlo je celo tako daleč, da je sodišče v Slovenj Gradcu odločilo, da mora hčerko vrniti materi, čeprav ta živi skupaj z očetom, ki naj bi zlorabil otroka.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Medtem se je dekličina mama zatekla v varno hišo, saj naj bi tako lažje prišla do hčerke