Do jeseni bodo 
pod novo streho

Hišo naj bi začeli zidati že februarja, vselitev pa bo najpozneje jeseni.

Objavljeno
02. februar 2011 19.37
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
MALEČNIK – Po tragediji na silvestrski večer minulega leta, ko je v ognjenih zubljih v lastni hiši umrl 57-letni Vili Gert iz Metave pri Mariboru, je na koncu dolgega in temačnega predora kljub temu zasvetila lučka. Dobrosrčni ljudje so se odzvali v nepričakovanem številu in vdovi Jožici ter njeni 13-letni hčerki Maji pomagajo s prispevki. »Odziv je večji, kot sem pričakoval. Pridobivanje gradbenega dovoljenja za novo hišo, ki naj bi zrasla na kraju pogorele, je v sklepni fazi. Trenutno je na računu 25.000 evrov in pričakujem, da se bodo dela začela do konca februarja. Najprej bomo zgradili klet, zatem bo prišlo na vrsto še preostalo,« nam je s širokim nasmehom dejal Jožef Škof, predsednik krajevne skupnosti Malečnik-Ruperče.

Minuli teden si je posledice tragedije ogledal tudi mariborski župan Franc Kangler. Bil je šokiran, da morajo tri ženske (75-letna babica Jožefa, Jožica ter vnukinja Maja) zimo preživljati v tristo let stari hiši. Prvi mož mesta pod Pohorjem je takoj prižgal zeleno luč za gradnjo nove hiše, k sodelovanju pa pozval tudi kolege v mestnem svetu. In naletel na plodna tla, saj so se svetniki mestnega sveta Mestne občine Maribor odločili, da se zaradi Gertovih odpovedo tretjini januarskih sejnin. Poteza, ki bi si jo lahko za zgled ob podobnih tragedijah vzeli tudi člani nekoliko višjih organov slovenske države. »Gasilci so minuli konec tedna izpraznili barako ob hiši, saj jo bo treba podreti. Tam bomo uredili cesto za dovoz gradbenega materiala,« še dodaja Škof.

Sanacija zemeljskega plazu

Toda še preden bodo začeli na parceli Gertovih graditi majhno, a spodobno hišo, bo treba urediti nekaj neizbežnih popravkov. Že staro hišo je zelo ogrožal zemeljski plaz, ki jo je počasi, a vztrajno potiskal v dolino. »To je treba najprej storiti. Ne sme se nam zgoditi, da bomo postavili novo hišo, potem pa jo bomo nekega dne našli v grapi. A to je že umeščeno v naše načrte. Najpozneje jeseni mora biti hiša toliko dokončana, da se bo v njo mogoče vseliti,« je dodal Škof, ki je gonilna sila pri zbiranju pomoči za nemočno družino iz treh generacij.

Koliko bodo potrebovali, da bodo Gertovim ženskam postavili nov dom? Po zdajšnjih izračunih bo gradnja stala 60.000–65.000 evrov. Pri zbiranju denarja je glavno vlogo odigral Rdeči križ, svoje pa so dodali tudi mariborski obrtniki. Dobrosrčnost za pomoč ljudem v stiski je pokazal tudi prodajalec gradbenega materiala (čeprav ima podjetje sedež pri severnih sosedih), ki je zagotovil kar zajeten del potrebnih surovin. Jožica Gert, ki je že 14 let brez službe, preprosto ne more primakniti niti evra. Poleg tega je v požaru, ki je na silvestrsko noč uničil njihov dom, izgubila vse, kar je imela. Od Jožefine minimalne pokojnine pa ni pričakovati, da bi ženska lahko kaj primaknila v skupno blagajno, ko pa se tako ali tako z njo komaj prebija iz meseca v mesec.

Kljub spodbudnim novicam o izgradnji novega doma ostaja nerazčiščen vzrok požara. Kriminalisti so končali preiskavo in ugotovili, da je požar izbruhnil na dimniku centralne peči. »Kako tudi ne, ko pa hiša ob zgornji in spodnji betonski plošči sploh ni imela izolacije in je centralna peč delala na vso moč. Poleg tega so bili ob gradnji uporabljeni zidaki narobe vgrajeni; tanjši del tuljave je bil najbolj izpostavljen in tuljava je bila na tistem predelu še poškodovana. Ob dimniško tuljavo je bila postavljena omara in ogenj se je hitro razširil na njene lesene dele,« nam je zadevo slikovito predstavil Škof.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Dimnikar si je nepravilno dimniško napeljavo ogledoval vsaj pet let