Dražja nafta danes, dražja hrana čez eno leto

Podjetja bodo pred dvigom maloprodajnih cen iskala notranje rezerve, meni Kuhar.

Objavljeno
08. marec 2011 15.04
A. L.
A. L.
LJUBLJANA – »Rast cen nafte nedvomno vpliva na ceno hrane, a daleč od tega, da bi zaradi teh podražitev kratkoročno imela učinke na maloprodajno ceno.« Tako zatrjuje agrarni ekonomist Aleš Kuhar in dodaja, da v tem trenutku ni razloga za paniko.

Kaj pa dolgoročno?

»Zamik je. Če gledamo teoretično, bodo proizvodni stroški za žito zaradi morebitnih višjih stroškov pridelave višji šele drugo leto. Torej, pod pogojem, da bodo kmetje morali kupovati dražjo nafto za poganjanje traktorjev in če bodo zaradi dražje nafte dražja tudi kompleksna gnojila, lahko višje cene pšenice, blaga pričakujemo naslednjo jesen.«

Bi prevoz lahko podražil hrano?

»V proizvodnji hrane je strošek transporta razmeroma majhen. Ne verjamem, da bi se samo zaradi dražjega transporta dražila hrana. Veliko je – predvsem v Sloveniji, v trgovini in živilski industriji – prostora za racionalizacijo stroškov. Podjetja ne želijo dražiti produktov,« razlaga Kuhar. Dodaja, da bodo vsa podjetja pred podražitvami zagotovo iskala notranje rezerve, saj z dvigom cen tvegajo izgubo tržnih deležev.