Drnovškov kip v Zagorju spet buri duhove

Sin pokojnega predsednika toži zasavsko občino.

Objavljeno
23. februar 2011 09.25
S. N./STA
S. N./STA
ZAGORJE – Danes minevajo tri leta od smrti nekdanjega predsednika vlade in države dr. Janeza Drnovška. Ob tej priložnosti bo danes župan Občine Zagorje Matjaž Švagan na njegov grob položil spominsko cvetje. Kot je pojasnil Švagan, pa še ni epiloga v sporu med sinom Jašo Drnovškom in občino glede odstranitve kipa Drnovška, sodni postopek namreč še traja. Občina bo, kot pravi, vztrajala, da kip ostane.

Zagorski župan je povedal, da je bila občina pripravljena na zunajsodno poravnavo z Jašo Drnovškom, vendar je ta mediacijo zavrnil. Zato se sodni postopek po vloženi tožbi Jaše Drnovška nadaljuje.

Švagan je dodal, da bodo vztrajali do konca, da kip v spomin pokojnemu ostane, saj je to po njegovem mnenju minimalno, kar so lahko v občini storili za človeka, ki je dal svoje življenje za Slovenijo. Zato niso pripravljeni popuščati. Poudaril je še, da za zdaj nimajo podatka, kdaj bo sodna obravnava, prepričan pa je, da bo na koncu prevladal človeški razum.

Doprsni kip pokojnega dolgoletnega slovenskega premierja in bivšega predsednika republike Janeza Drnovška so v Zagorju odkrili avgusta 2008.